Revetlla de Sant Joan amb moltes activitats a Mollet

La coca i el foc, protagonistes de la revetlla

Aquest divendres 23 de juny, Mollet celebrarà la nit de Sant Joan amb una revetlla popular organitzada per l'Ajuntament amb la col·laboració de l'Associació de Balls de Saló, els Castellers de Mollet, el Club Muntanyenc, la Colla Gegantera, Mollet amb Cuba, la Colla dels Morats, els Diables de Mollet, Tradicions i Costums i Òmnium Cultural. Els actes començaran a les 19 h a la plaça Catalunya on hi haurà sardanes amb la Cobla Sabadell. Allà es rebrà la flama del Canigó que arribarà en Cercavila amb els Gegants de Mollet.

En el moment de l'Arribada de la Flama del Canigó, els castellers de Mollet faran un pilar de benvinguda, i es farà el traspàs de la flama a les poblacions veïnes i lectura del manifest a càrrec d'Albert Tarrés (Tradicions i Costums) i Lluís Utrilla (Castellers de Mollet). A la plaça Catalunya, seguiran posteriorment les sardanes.

La Flama del Canigó arribarà a les 21.45 hores al Parc de Ca l'Estrada on es farà l'encesa de la foguera de Sant Joan i un posterior sopar popular. L'entitat Mollet per Cuba s'encarregarà dels cafès, rom cremat i mojitos i la colla dels Morats dels refrescos, cerveses, combinats i Cava. Posteriorment hi haurà Revetlla amb DJ. De forma paral·lela hi haurà Ball de revetlla al pavelló de Riera Seca amb Sergi & Betty. És un ball amb Entrada gratuïta amb aforament limitat. Servei de bar, venda de coques i cava

La coca, protagonista gastronòmica

La coca de Sant Joan és una de les coques més populars de Catalunya i pot ser de classes diferents: confitada amb massapà, crema o nata i ornada amb pinyons, llardons o fruita confitada. És la menja tradicional de la Nit de Sant Joan, quan es reparteix a les revetlles juntament amb vins dolços o rancis o cava. Al llarg de la revetlla es consumiran milers de coques, però les més preuades són les que elaboren de forma artesana establiments especialitzats com el Forn de Pa i Pastisseria Gabà, de Sant Fost, la Pastisseria Lorena de Mollet o el Forn i Pastisseria Prat, també de Mollet.

A diferència de les coques de Sant Joan d'elaboració industrial, que fa molts dies que ja estan fetes i a punt per vendre a les botigues, les coques artesanes es fan just en el marge de les 24 a 48 hores anteriors al seu consum. A llarg d'aquesta setmana els pastissers i forners han preparat les masses, però no és fins a les darreres hores que se li dóna el toc final. Els tocs finals, ja que hi ha moltes classes de coca.

FORN GABÀ. A Forn i Pastisseria Gabà de Sant Fost (Av. Catalunya,3) es preveu aquesta revetlla incrementar la venda de coques de Sant Joan. Pensen que, seguint la tendència dels darrers anys, les que millor funcionaran seran noves especialitats com les coques farcides de nata o Cabell d'Àngel.

PASTISSERIA LORENA. També tenen unes molt bones previsions de venda a la Pastisseria Lorena d'Anselm Clavé, 2. Malgrat que en els darrers anys s'ha incrementat la venda de coques farcides (com les de nata o Xocolata), per aquest establiment les que millor sortida tenen són les clàssiques de pinyons, fruites confitades, crema o llardons.

FORN PRAT. Bones són també les expectatives del Forn Prat. Aquest establiment, reputat per haver guanyat el concurs de la millor coca dolça de Catalunya, ofereix diverses especialitats. Entre elles la coca que li dóna fama.

50 anys de la Flama del Canigó

Enguany es recorda el cinquantè aniversari de l'arribada per primera vegada de la Flama del Canigó a la plaça de Sant Jaume de Canigó. Per aquest motiu la Comissió Flama del Canigó Barcelona 2017 ha organitzat una edició especial. A diferència de la majoria de tradicions, la Flama del Canigó té uns pares molt concrets i definits: Francesc Pujada, Esteve Albert i Josep Delonce. Inspirats en el poema Canigó, de mossèn Cinto Verdaguer, decidiren encendre una flama al capdamunt del massís durant la Nit de Sant Joan, i escampar-la arreu dels territoris on es parla català (1955). Fins al 1966, la tradició no creuria la frontera pirinenca, hauria d'esperar un any més per arribar a la capital catalana, i no se celebraria de forma genèrica fins a la consolidació de les institucions catalanes (1981). Passats 60 anys des de la seva creació, la Flama segueix encenent-se com a símbol de la resistència de la cultura catalana.

Com a preludi del repartiment de la Flama del Canigó 2017, excursionistes d'arreu del país es varen concentrar al Canigó el cap de setmana del 17 i 18 de juny per transportar-hi feixos envetats amb el nom del seu municipi.

Edicions locals