Una exposició evoca el patrimoni abandonat o desaparegut de Mollet

L’exposició incorpora una quinzena d’espais, paisatges i elements que han format part del patrimoni natural i històric de la nostra ciutat

El dimecres 28 de juny, s’inaugura a La Marineta l’exposició Patrimoni oblidat, memòria literària. Es tracta d’una mostra itinerant que evoca el patrimoni desaparegut dels territoris de parla catalana a partir de textos literaris. A Mollet, l’exposició incorpora una quinzena d’espais, paisatges i elements que han format part del patrimoni natural i històric de la nostra ciutat.

 

Patrimoni oblidat, memòria literària és un projecte de la Coordinadora de Centres d’Estudi de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, que vol posar en relació elements patrimonials ja desapareguts, abandonats o ruïnosos, amb textos literaris que s’hi han referit i que ens ajuden a conèixer, entendre i valorar els testimonis del passat dels pobles i ciutats d’arreu de la geografia de parla catalana.

 

La inauguració de l’exposició, que es podrà visitar fins el 19 de juliol, anirà a càrrec de la regidora de Cultura, Mercè Pérez, i de Pineda Vaquer, de l’Institut Ramon Muntaner i una de les persones comissària de l’exposició.

 

Espais i indrets de Mollet

L’exposició forma part d’un projecte col·laboratiu en què diversos centres d’estudi i estudiosos locals han aportat informació sobre el patrimoni del seu entorn. En el cas de Mollet, el Centre d’Estudis Molletans (CEM) ha fet un extens treball a partir de més de 35 obres literàries catalogades (novel·la, crònica, poesia, teatre, assaig, contes, faules...), fins a escollir una quinzena d’espais i indrets que han format part del nostre paisatge natural, rural, urbà, cultural i social.

 

A partir dels textos d’autors com Joan Ambrós i Lloreda, Pere Bonvilà, Ferran Canyameres, Francesc Maspons, Josep M. Pou, Frederic Ros, Joan Solé Tura, Jordi Solé Tura i Vicenç Plantada, i de fotografies antigues de l’Arxiu Històric Municipal, s’evoquen els següents elements: l’alzina de Can Magre, l’alzina del Pont Xuclador, l’Ateneu i el Tabaran, el bosc de Can Pantiquet, Can Mollet, el Calderí, la Pineda Fosca, la mina de Can Magre, la Pedra Salvadora, les indústries de la Pelleria, Can Fàbregas i Can Mulà, el Pont de la Mandra i el safareig de Can Lledó.

 

Recorregut visual i literari pel Mollet de la primera meitat del s. XX

Durant l’acte d’inauguració, es farà un recorregut visual i literari pel Mollet de la primera meitat del s. XX, a partir de textos inèdits de Pere Bonvilà (Mollet del Vallès 1905-1986), un dels autors que formen part de l’exposició, sobre vernedes i boscos de Mollet.

 

A més, el dimecres 5 de juliol, el CEM ha organitzat  una passejada literària pel Mollet del segle XX, a partir de l’antologia de textos recollits per preparar l’exposició, (sortida a les 18.30 h, de La Marineta – recorregut 1,5 km).

 

Edicions locals