Una empresa amb base a Mollet hauria estafat 30 milions d'euros instal·lant aplicacions malicioses als mòbils

L'aplicació realitzava trucades a números de tarifació addicional o es subscrivia a serveis SMS Prèmium sense consentiment

La Guàrdia Civil, en el marc de l'operació "RIKATI", ha detingut a 7 persones pertanyents a una organització que, mitjançant la creació d'aplicacions mòbils malicioses per a telefonia, hauria defraudat més de 30.000.000 d'euros. Aquesta organització, amb base a Catalunya, operava des de Sant Cugat, Mollet del Vallès i Santa Cruz de Tenerife. Per a això, realitzaven trucades automàtiques a números de tarifació addicional o subscrivien a serveis de SMS Prèmium, tot això sense consentiment dels usuaris que les hi havien descarregat. Fins ara, la Guàrdia Civil ha pogut acreditar que més d'un milió de persones a tot Espanya han estat víctimes d'aquesta estafa massiva.

Les investigacions es van iniciar després de detectar-un volum de trànsit de trucades extraordinàriament alt a dos números de tarificació addicional. Abans aquests fets, les operadores afectades van comprovar que les trucades automàtiques s'havien realitzat per mitjà d'una malware o programa maliciós instal·lat en els terminals mòbils dels seus clients i que s'havien fet sense el consentiment d'aquests, de manera que van formular la corresponent denúncia.
Fruit de la investigació es va detectar l'existència de tot un entramat d'empreses dedicat a la creació de malware, que portaven realitzant aquests fets des del 2013. Amb la finalitat d'ocultar la seva activitat, la xarxa havia creat societats fora d'Espanya, fent desaparèixer del mercat les
aplicacions quan havien obtingut el benefici desitjat.

Ús de logos d'aplicacions conegudes per donar credibilitat

Per aconseguir que els usuaris es descarreguessin les aplicacions feien servir el nom i els logos d'altres molt conegudes. A més d'això, les anunciaven com gratuïtes en xarxes socials, pàgines webs, etc., quan en la realitat, aquestes cobraven un cop completada la seva instal·lació al
telèfon mòbil.
Bàsicament existien dos tipus d'aplicacions, unes que realitzaven trucades en manera silenciosa a números de telèfon de tarifació addicional (Línies 803X), i altres, que enviaven SMS a les línies de missatgeria "Prèmium". A més, i atès que aquestes aplicacions eren configurables remotament, davant de qualsevol queixa o sospita de les autoritats, l'organització les desactivava o eliminava.
Els detinguts tenien la capacitat de variar els continguts que mostraven les aplicacions de forma remota, el que permetia, entre altres funcionalitats, enganyar les operadores i reguladors del sector,
fent-los creure que es tractava d'aplicacions diferents, esquivant així la tasca inspectora i de control realitzada per aquests.
Per assegurar la continuïtat delictiva explotaven gran quantitat de números curts de SMS "Prèmium" i números de tarifació addicional, cedits per un operador de telecomunicacions establert a Barcelona,
que va resultar ser un dels màxims responsables dels fets investigats, facilitant, consentint i fins i tot ocultant el seu ús real als organismes que controlen aquests serveis.
És significatiu el gran volum de missatges, ja que amb només 20 números de subscripció, van generar més de 21.000.000 de SMS Prèmium.
Bona part de les societats que explotaven els serveis estaven establertes a l'estranger, havent creat una xarxa de societats que van servir com a instrument per treure els diners defraudats del nostre país, fent-ho circular per paradisos fiscals i introduint novament a societats a Espanya. Per poder fer ús dels beneficis obtinguts, es va crear expressament un entramat societari amb més de 10 empreses en diversos paradisos fiscals com Luxemburg i Andorra, o en llocs amb
beneficis fiscals com Hong Kong.
Amb la col·laboració de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i Societat de la Informació (SETSI) es va poder canalitzar més de 40.000 queixes contra els números Prèmium investigats.

Microestafas telefòniques

Aquest tipus de fets tenen el seu origen en què es denomina "Microestafes de telecomunicacions ", que tenen com a objectiu aconseguir petites quantitats econòmiques de milers de víctimes que davant l'escassa quantia del perjudici sofert no solen denunciar els fets, o quan denuncien, són
tractats com a fets aïllats, el que comporta que els procediments judicials, en el millor dels casos, acabin en un judici per delicte lleu, el que es resoldria amb multes o lleus sancions; mentre que els
estafadors obtenen beneficis milionaris.
Cada vegada que un usuari quedava subscrit i rebia un d'aquests missatges, se'ls cobrava un import proper als 1,50 euros per missatge. La mitjana de missatges rebuts era d'entre 20 o 25, el que el frau per perjudicat s'eleva a uns 30 euros al mes.
L'organització desmantellada, que portava operant des de l'any 2013 generat un perjudici proper als 30.000.000 d'euros, es trobava ubicada a Catalunya, utilitzant al seu torn un entramat societari d'empreses pantalla per cometre el frau, les seus se situaven en Canàries, Andorra, Luxemburg i Hong Kong.
En l'operació s'han practicat 11 registres on la Guàrdia Civil ha intervingut prop de 1.000 aplicacions en diferents fases de desenvolupament, ja que els autors anaven introduint modificacions per perfeccionar més les tècniques d'engany. Igualment, els investigadors han confiscat en els centres d'operacions ubicats a Sant Cugat, Mollet del Vallès, ambdues localitats de Barcelona, ​​i a Santa Cruz de Tenerife, dades d'usuaris estafats, aplicacions mòbils i vehicles d'alta gamma; immobilitzant a la xarxa un patrimoni per valor de diversos milions d'euros.

S'ha creat un web on es podrà comprovar, introduint el número de telèfon, si ha estat víctima del frau, facilitant informació sobre l'abast del mateix i la forma de poder efectuar la reclamació:

http://www.gdt.guardiacivil.es /webgdt/inforikati.php

L'operació continua oberta, pel que no descarten més detencions. La investigació, considerada com una de les més importants a Espanya contra el frau massiu en l'ús de la telefonia mòbil, ha estat portada a terme per agents pertanyents al Grup de Delictes Telemàtics de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

Edicions locals