Una sentència anul·la la venda dels terrenys a Decathlon

L'Ajuntament defensa l'adjudicació a la botiga d'esports mentre l'oposició d'esquerres llença crítiques de falta de transparència i adverteix de conseqüències econòmiques

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat parcialment el concurs en què, l'any 2008, l'Ajuntament de Mollet va vendre a l'empresa Decathlon la parcel·la que avui ocupa a la zona de La Vinyota. En aquell concurs l'empresa d'esports es va imposar a l'empresa Immobiliària Eurocarat SL malgrat que l'oferta d'aquesta era econòmicament superior. Eurocarat va presentar un recurs contra el concurs que va ser rebutjat per un tribunal el 2010. Aquesta va insistir i va presentar un segon recurs que és el què el TSJC va estimar parcialment el passat mes de novembre.
Davant d'aquesta estimació parcial que anul·laria el concurs l'Ajuntament de Mollet va presentar un recurs de cassació que encara no s'ha resolt. La qüestió, doncs, segueix als tribunals.
Tot i que la resolució judicial és de finals de novembre, però, no s'ha donat a conèixer fins aquest dimarts en què els dos grups de l'oposició d'esquerres a l'Ajuntament, Canviem Mollet i Ara Mollet-ERC, han fet una inusual roda de premsa conjunta per comunicar-ho a l'opinió pública.

UNA SENTÈNCIA AMB IMPACTE ECONÒMIC?

Els dos grups pensen que la sentencia pot tenir un impacte econòmic important en les arques municipals i, en concret, en l'empresa municipal Mollet Impulsa, que va ser la que va gestionar l'operació l'any 2008, quan encara es deia Promosol. Bàsicament perque Eurocarat SL, que volia implantar el MediaMarkt que posteriorment es va ubicar a Parets, va oferir 8,5 milions per la compra de la parcel·la municipal, mentre que Decathlon n'oferia només 6,5, és a dir 2,3 milions menys.
Des del grup d'Ara Mollet-ERC es pensa que l'anul·lació del concurs implica que l'empresa Eurocarat sigui considerada l'adjudicatària de la parcel·la del concurs del 2008. Ara, però, amb el Decathlon funcionant des de fa anys sembla que complir aquesta sentència és un impossible. Això podria donar peu a Eurocarat a reclamar una indemnització econòmica que per aquest grup podria "posar en risc la viabilitat econòmica de l'empresa pública Mollet Impulsa amb un nou possible revés econòmic".
Des de Canviem Mollet es matisa que "és una "estimació parcial" perquè, entre altres elements, el text no reconeix el dret a indemnització, perquè diu "no existeix impossibilitat legal o material d'executar la sentència", és a dir, no és impossible instal·lar MediaMarkt en el lloc de Decathlon. Ara bé, i element important, si es determinés que és impossible, aleshores sí que seria procedent el reconeixement d'una indemnització econòmica, d'import desconegut ara com ara".

El Govern Municipal, però, no està d'acord amb aquesta interpretació. En una nota feta pública reconeix que Eurocarat pot guanyar finalment el procés judicial, però neguen que això pugui donar peu a reclamar cap compensació econòmica. "Si la sentència s'hagués d'executar, la promotora immobiliària, EuroCarat, tal com consta a la mateixa sentència i a la documentació lliurada als membres del Consell d'Administració de Mollet Impulsa, no tindria dret a rebre cap indemnització econòmica", diuen des del Govern local.

UNA TRIA POLÈMICA

Els Grups d'Ara Mollet-ERC i Canviem Mollet no es van limitar a explicar la sentència del TSJC i a alertar de les possibles implicacions econòmiques que pot comportar. Aquests grups municipals pensen que el procés seguit és un "exemple de mala gestió", ja que el Govern va optar per l'oferta de Decathlon tot i que hi havia advertències de possibles problemes per part de la intervenció de l'Ajuntament, de l'oposició, o el mateix gerent de l'empresa publica.

Des del Grup de Canviem Mollet recorden que en el seu dia el grup municipal d'ICV-EUiA ja va mostrar la seva preocupació per la gran diferència (2 milions d'euros) de les ofertes econòmiques presentades per les dues empreses, i el fet que s'escollís la més baixa, "malvenent sòl municipal, i perdent recursos per poder fer front a necessitats de la ciutat". Això es va exposar en diversos articles, i en el ple d'abril de 2008, quan es portava a aprovació l'informe per a l'atorgament a Decathlon de la llicència comercial de la Generalitat.

El Govern de Mollet reconeix que "és cert que l'oferta del promotor immobiliari era superior a la de Decathlon", però justifica la seva decisió d'apostar per la mateixa perquè la d'Eurocarat SL "no donava cap garantia de generació d'activitat econòmica i, per descomptat, tampoc de creació de llocs de treball, aspectes que sí garantia l'oferta de Decathlon".
El Govern local defensa que la seva va ser una aposta "per la creació de llocs de treball i no per la promoció immobiliària" i lamenta que els grups d'Ara Mollet-ERC-Mes i Canviem Mollet "posin més en valor negocis de caràcter especulatiu per davant de la creació de llocs de treball".

CRÍTIQUES DE MANCA DE TRANSPARÈNCIA

Ara Mollet-ERC i Canviem Mollet, en la roda de premsa, també han criticat la "manca de transparència" del govern municipal del PSC perquè, tot i conèixer la sentència des del passat mes de novembre no es va explicar amb prou claredat en el si del consell d'administració de Mollet Impulsa.
"L'Ajuntament- diuen des del Grup d'Ara Mollet- ERC- ha de tenir les parets de vidre; cal predicar la transparència i exercir-la. Moltes vegades hem demanat al govern si hi havia processos judicials oberts i se'ns ha negat la informació. I cal dir que l'hauríem de tenir els regidors però també la ciutadania: Mollet Impulsa és una empresa amb la participació del 100% de l'Ajuntament. Per tant és propietat de tota la ciutadania de Mollet"
Novament el Govern de Mollet nega aquesta acusació de l'oposició i reitera que els membres del Consell d'Administració de l'empresa municipal Mollet Impulsa el passat mes de març varen ser informats de la sentència i de la posterior presentació del recurs de cassació – actualment en curs- contra aquesta.

"Els grups d'Ara Mollet-ERC-Mes i Canviem Mollet han tornat a enganyar a la ciutat perquè tota aquesta informació ja la tenien des del passat mes de març. En aquest sentit, es pregunta quin ha estat el motiu per no fer-ho públic en el seu moment", acusen des del Govern de Josep Monràs.

Demanen al ple una Comissió d'investigació

Els grups municipals d'oposició volen saber si darrere tot el procés d'adjudicació de la parcel·la a Decathlon podria haver-hi "interessos obscurs". Per aquest motiu els dos grups, segons anunciava el portaveu de Canviem Mollet, Xavier Buzón, s'han posat d'acord per proposar en el ple que està previst celebrar la setmana vinent una Comissió d'Investigació sobre l'adjudicació. "Fem una crida als altres grups municipals per fer que participin en aquesta Comissió", va dir. "Exigim explicacions i responsabilitats perquè creiem que Mollet necessita una gestió honesta", deia per la seva banda el regidor d'Ara Mollet- ERC, Oriol López. El Govern Municipal, en una nota, ja ha negat que la resolució judicial plantegi "cap mena de mala praxi en el procés d'adjudicació".

Reunió entorn a la parcel·la adjudicada a Decathlon

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha convocat per al proper dilluns 17 de juliol una reunió amb els portaveus de tots els grups municipals "per aclarir certes qüestions" entorn a l’adjudicació de la parcel·la en la que actualment esta instal·lada la botiga esportiva Decathlon.

"Arran del debat generat a partir de l’aparició de certes informacions, amb aquesta trobada - es diu des de l'Ajuntament- es convoca als portaveus municipals per tal d’aclarir dubtes sobre la documentació que es va lliurar al Consell d’Administració de l’empresa municipal Mollet Impulsa al mes de març i puntualitzar algunes informacions jurídiques i econòmiques que han sorgit aquest dies i que no s’ajusten a la realitat"

Edicions locals