Una escola de música de Parets incorpora un software que permet crear música utilitzant els ulls
El programa l'ha creat un investigador de la universitat Pompeu Fabra de Barcelona
El CEM Maria Grever, una escola musical situada a Parets del Vallès, ha inclòs un nou servei perquè persones amb problemes de mobilitat puguin crear música. Es tracta d'un software anomenat 'EyeHarp' que permet fer música amb el moviment dels ulls. L'invent arriba de la mà de Rafael Ramírez i Zacharias Vamvakousis i la seva tesi doctoral cursada a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. EyeHarp és un instrument digital controlat per mirades i que es desenvolupa amb algorismes de selecció de blancs específics que, mitjançant el moviment dels ulls, permet fer creacions musicals.
El funcionament del programa treballa monitorant la mirada i detectant quina posició té respecte de la pantalla que l'usuari ha d'estar mirant. El programa trasllada aquesta informació a un sistema que treballa com una espècie de piano en forma de cercle. Cada part d'aquest cercle representa una nota musical que l'usuari pot escollir amb la mirada.
Diversos estudis han demostrat que tocar un instrument musical pot tenir influència positiva en les persones, fins i tot, molts professionals utilitzen l'aprenentatge d'un instrument com a teràpia per als seus pacients. Això fa que les persones amb mobilitat reduïda no tinguin la possibilitat, en moltes ocasions, de tocar instruments convencionals. EyeHarp pretén que les persones amb problemes de mobilitat no s'hagin de privar d'aprendre a tocar un instrument i crear així música per ells mateixos. L'invent ja ha estat reconegut pels premis 'Dependencia y Sociedad de la Fundación Caser.'