La roba interior dels darrers 200 anys es pot veure a Mollet

El Museu Municipal Joan Abelló ha inaugurat l'exposició itinerant 'Intimitats. La roba interior del segle XIX al XXI'  

L'exposició és un viatge a través de més de dos segles d'història, de la mà de la roba interior, que en aquest temps ha viscut una autèntica revolució en un context de profundes transformacions socials, polítiques, econòmiques, tecnològiques, estètiques i del sistema de valors.

Al Museu Municipal Joan Abelló es poden veure més d'un centenar de peces femenines i masculines procedents del fons del Museu de Badalona, del Museu Tomàs Balvey de Cardedeu i de col·leccions particulars, que revelen l'evolució de peces encara habituals com les calces, calçotets, mitges, combinacions..., però també d'altres que han caigut en desús però que van tenir un paper fonamental en el vestuari dels nostres avis com serien les lligacames masculines o els draps higiènics.

Segons una de les comissàries de la mostra, Núria Sadurní: "L'exposició ha agafat com excusa la roba interior per fer una reflexió de com ha evolucionat la nostra societat" i permet veure com en els darrers dos segles "la fina línia que separa el que és privat del que és públic ha canviat d'una manera absolutament brutal".

Entre totes les peces destaca el que va ser considerat el primer sostenidor, patentat l'any 1914 per Mary Phelps Jacob, i que va substituir a les cotilles. També es pot trobar el que es coneixia a mitjans del segle XIX com a polissó. Un fals cul de roba que servia per aguantar el vestit i que lluís bé per la part del darrere. O coses curioses com el cinturó higiènic, l'invent que utilitzaven les dones pels dies de la menstruació o llenceria fina masculina molt més actual.

'Intimitats' està produïda pel Museu de Badalona i Cultura de la Diputació de Barcelona. També incorpora un recull d'imatges i fragments de pel·lícules de cada època que es poden veure en format digital a través de diverses pantalles.

La mostra es pot veure fins al 3 de desembre.

IMG_7201IMG_7192IMG_7196

Edicions locals