Emotiu acte dels 30 anys del Servei de Català a Mollet

Entitats i particulars han regalat al Servei desenes de paraules amb un significat especial  

El Servei de Català de Mollet (CPNL) va commemorar ahir dimecres al Museu Abelló els seus trenta anys en un acte molt emotiu. Josep Monràs va felicitar tot l'equip del Servei, format per gairebé unes seixanta de professionals al llarg de tots aquests anys, va felicitar també l'alumnat i especialment les parelles lingüístiques, i va compartir la seva paraula triada estimar en el sentit més ampli i positiu del terme.


Montserrat Pocurull, en nom de l'equip del Servei de Català de Mollet: Maria Lapasset i Sergi Santjoan, va manifestar que tot i que quan es fa un recompte del que s'ha fet en tots aquests anys, normalment es demanen xifres i no pas mots o paraules, en aquest aniversari, les xifres tenen sentit només perquè hi ha hagut gent que les ha fet possible: en trenta anys més de 16.000 alumnes han après català a Mollet, s'han fet uns 720 cursos de català, s'han revisat més de 41.000 pàgines i s'han fet més de 1.100 parelles lingüístiques des de 2005 a 2017. Hi ha també un recull escrit dels vint-i-cinc anys de Servei de Català de Mollet en la revista Notes número 28 de l'any 2013. D'aquí que en aquest cas s'hagi volgut donar importància a les persones i als mots o a les paraules.


"A les persones (professorat, alumnat, usuaris, col·laboradors, etc.), perquè són les que omplen de valor tota aquesta trajectòria [...]. No les podem encabir en una llista, però sí que podem fer una dedicació especial que simbòlicament les inclogui. Per tant triem dues paraules: valor i persones"
El Servei de Català ha fet un recull, entre molta gent, de paraules o expressions que s'identifiquin amb aquest durant aquests trenta anys, ja sigui des dels cursos de català, com a usuaris, col·laboradors, etc. i també han demanat paraules triades per algun motiu: per la seva sonoritat, perquè van ser les primeres apreses, perquè representen el seu ram, perquè van costar molt d'entendre... N'han recollit unes quantes desenes i cadascuna amb la seva particular història.


Jordi Esteban va regalar als presents a l'acte un munt d'històries d'unes quantes paraules i va manifestar el gran tresor de les llengües i la importància de conservar-les totes. Va felicitar el professorat i l'alumnat, i va llegir un missatge de convit a tots els qui arriben d'altres indrets a viure a Catalunya per tal que preservin les seves llengües i hi afegeixin la catalana. Ens va descobrir el significat de moltes paraules com el nom els dies de la setmana, de la paraula moneda, atles, calamitat, edredó, bigoti, leotard, guillotina, xofer, quiosc, ratafia, brasiler, espelma, bugia o expressions com tocar el dos o a la babalà. Totes les paraules tenen una història al darrere.
L'acte el va cloure el president del Consell de Centre del CNL del Vallès Oriental, Francesc Aroles, amb un missatge de felicitació, en què remarcava la gran tasca dels centres d'ensenyament i dels centres de normalització lingüística.

Edicions locals