Les XX Jornades del Centre d'Estudis Molletans dedicades al món de la moto a Mollet

La plaça Prat de la Riba serà escenari d'una concentració de motos antigues anteriors a la dècada de 1970

El món de la moto a Mollet centra la XXa edició de les Jornades del Centre d'Estudis Mollet (CEM). Ja ho va anunciar fa unes setmanes el director del CEM, Jordi Bertran, quan arran de la Fira d'Artesans es va inaugurar una exposició de motos històriques al Centre Cultural de la Marineta amb col·laboració amb el Museu Isern. "No hem estat prou conscients de la importància que el motor ha tingut a Mollet fins que ens hem posat a investigar el tema", va dir Bertran, per explicar el motiu per que el CEM dedicaria les seves jornades al món de la moto. L'Exposició, denominada "de la bici a la moto a Mollet" ha tingut un gran èxit de visites i es clausura precisament aquest dissabte 21 d'octubre.


Aquest divendres s'enceten les Jornades del CEM al Centre Cultural la Marineta amb una benvinguda del president del CEM, Josep Monràs i la presentació a càrrec de Jordi Bertran i Glòria Isern, del Museu Isern, i enguany entitat coorganitzadora de les Jornades. La primera jornada inclourà tres ponències històriques sobre la indústria de la moto a la ciutat. La primera, a càrrec de la historiadora Iris Martos, abordarà el pas des de la reparació de bicicletes a la indústria de la moto. Alba Cano, Javier Diéguez, Maria Carme Macià i Carlos Prieto parlaran de Ducson, la marca 100% molletana i, finalment, Aina Muñoz abordarà com Mollet va esdevenir la capital de la indústria auxiliar de la moto.


La segona jornada, la del dissabte, serà especialment vistosa per que inclourà, a partir de primera hora del matí, a la plaça Prat de la Riba una concentració de motos antigues anteriors a la dècada de 1970. Està previst que vinguin motos i pilots de diferents indrets d'Espanya. Paral·lelament al Mercat Vell es farà la conferència La indústria de les dues rodes a Catalunya, una visió històrica, a càrrec de Francisco Herreros Alfaro i Joan Carles Orengo Casino. Posteriorment hi ha la Taula rodona i tertúlia Mollet al podi: pilots i màquines amb ponents de primera línia: Josep Maria Busquets i Fontgibell "Guendalino", Salvador Cañellas i Gual, César Gracia Samper "Cesarin", Benjamí "Min" Grau i Marín, Pere Pi i Parera o Freddy Sanjuan Hernández.


UNA HISTÒRIA FORJADA DES DE BAIX


Famílies molletanes com els Rabasa, Solà, Isern, Filbà, Basolí... són els pioners de la indústria de les dues rodes a Mollet. A partir de la dècada de 1920, com ens recordaran aquests dies a les jornades del CEM, foren els que obriren petits tallers de reparació de bicicletes. El seu enginy i l'esperit de superació els portarà, en alguns casos, a fabricar recanvis i components de bicicletes i també de motos. Alguns arribaran a crear la seva pròpia marca de bicicletes i dos arribaran a produir motocicletes. La fabricació de motocicletes arribarà a la dècada de 1950: Rabasa va crear la marca Derbi, i Solà, la Ducson. Ambdues marques iniciaren una etapa d'esplendor que les portarà a èxits comercials i al més alt nivell en el món de la competició. A més a més, Mollet també es va convertir en el principal pol de producció de la indústria auxiliar de la moto a tot Espanya.

Edicions locals