Constituïda la Taula de Salut Mental i Addicions del Vallès

En formen part entitat i serveis municipals d’una desena de municipis

Avui al migdia s'ha constituït la Taula de Salut Mental i Addiccions Vallesana –que parteix de l'actual Taula de Salut Mental de Mollet- com un espai de coordinació i de treball col·laboratiu entre tots els agents que treballen en salut mental i addiccions als municipis de Caldes de Montbui, Gallifa, La Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Sant Feliu de Codines, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles i Santa Perpètua de Mogoda, amb la finalitat de definir accions de millora en l'àmbit local que permetin donar resposta i millorar la salut mental al territori.

La taula ha quedat constituïda amb representants d'entitats del moviment associatiu de familiars i persones afectades i diferents Serveis municipals dels municipis que conformen la taula.

La taula està estructurada en quatre nivells de participació: coordinació, grup motor, grups de treball i mesa institucional. La coordinació de la Taula s'assumirà de manera rotatòria entre les entitats del Grup Motor, grup que estarà constituït per un nombre més reduït d'entitats i que té com a finalitat dinamitzar i mantenir el funcionament de la taula. En aquesta primera etapa, la coordinació recau en la Fundació Sanitària Mollet.

En l'acte de presentació d'avui, la regidora de Salut Pública de l'Ajuntament de Mollet, Anna Díaz, ha explicat que "l'Ajuntament de Mollet va ser l'impulsor de la Taula de Salut Mental, nascuda fa 11 anys, per tal de coordinar un millor servei amb les associacions de familiars", i ha afegit que "la nova taula vol incorporar a més serveis, entitats i institucions per tal que es pugui treballar des dels 0 anys, sobretot en el camp de la prevenció i la detecció precoç".

Per la seva part, el cap de Servei de Salut Mental i Addiccions de la Fundació Sanitària Mollet, el Dr. Antoni Corominas, ha remarcat la importància de recuperar "el respecte i la dignitat de les persones afectades per una malaltia de salut mental" i el fet que "la taula permet posar en xarxa tots els actors socials i de salut del territori per treballar en aquesta línia".

La Dra. Norma Henríquez, directora del Servei d'Atenció Primària del Vallès Oriental de l'Institut Català de la Salut, ha remarcat que "els professionals de l'Atenció Primària podem aportar la relació personal i el coneixement de les persones usuàries i les seves famílies en l'objectiu de millorar la salut mental de la població i detectar necessitats".

La cap de l'Àrea de Salut Mental de l'Hospital de Sant Joan de Déu, la Dra. Montserrat Dolz, ha assenyalat el compromís de la institució amb la salut mental al territori i "especialment tenir cura dels infants i joves així com de les seves famílies".

La coordinadora del Club Social La Llum, Montserrat López, ha posat èmfasi en la necessitat de treballar per promoure la qualitat de vida de les persones diagnosticades amb una malaltia de salut mental.

Finalment, la directora de la Federació de Salut Mental Catalunya, Marta Poll, ha valorat molt positivament la iniciativa de creació de la taula i el treball realitzat fins ara en la coordinació de les diferents complicitats.

Representants de tots els actors cridats a formar part de la Taula han signat un document d'adhesió a aquesta. Posteriorment, el Dr. Joan Parellada, director executiu del Sector Sanitari Vallès Oriental del Servei Català de la Salut, acompanyat de la regidora Anna Díaz, ha participat en la cloenda de l'acte, i ha assenyalat que el Departament de Salut ha prioritzat aquest any la millora de l'atenció als problemes de salut mental i, per aquest motiu, s'han incrementat els recursos econòmics per tal de donar resposta a les necessitats creixents de la població, a fi de millorar l'atenció amb una perspectiva més comunitària, de qualitat i orientada a la recuperació i la inclusió social, amb l'objectiu de garantir un sistema de salut que proveeixi una atenció integrada de la salut física i mental de les persones.

Edicions locals