L’inspector de la Policia de Parets coordina el primer curs a Catalunya de Pilot i Operador de Drons en Seguretat i Prevenció

La formació està organitzada per l'escola EPSI i la Universitat Autònoma de Barcelona

Joan Pérez Arteaga, inspector en cap de la Policia Local de Parets del Vallès, ha estat escollit com a coordinador de la primera edició del Curs de Pilot i Operadors de Drons en Seguretat i Emergències, formació especialitzada pionera entre els centres universitaris catalans i una de les primeres en l'àmbit estatal. Entre els estudiants, també hi ha dos voluntaris del cos de Protecció Civil de l’Ajuntament de Parets del Vallès. La formació d’aquests professionals és un primer pas per a la creació d’una unitat especial, ja que la intenció en pròximes edicions és la formació d’agents de la Policia Local. La unitat serà una de les primeres de Catalunya en planificació de protecció mitjançant els drons, conjuntament amb Protecció Civil de l'Hospitalet de LLobregat, que també té dos voluntaris a la formació.

Durant la primera sessió, el coordinador de Formació Continuada de l'Escola, Josep Manel López Rodríguez va donar la benvinguda als 16 estudiants, la majoria dels quals són professionals en actiu del sector de la seguretat pública i privada, o fins i tot, de les comunicacions. El curs d'especialització permet als estudiants adquirir la Certificació de Pilot i Operador de Drons per part de l'Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA), única entitat acreditativa estatal competent, a més de proporcionar coneixements d'especialització per als professionals de la Seguretat Pública i Privada i el personal de les Emergències.

Joan Pérez Arteaga va rebre als estudiants, els hi va fer una introducció del curs i va presentar alguns dels membres del professorat, com ara Miguel Angel García i Alvira, Cap de l'Àrea Central de Mitjans Tècnics i Suport Operatiu del cos de Mossos d'Esquadra, o Marc Rifa i Martínez, Instructor i membre del Grup d'Investigació de Sinistres del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya. Alfons Perona Gómez, professor del Grau en Prevenció i Seguretat Integral de l'EPSI, també impartirà el temari del curs sobre la normativa d'ús dels drons als serveis públics.

A la sessió de benvinguda també hi va assistir la Dra. Montserrat Iglesias-Lucía, directora de l'Escola, qui va voler transmetre als nous estudiants que el curs és una aposta de compromís més del centre amb les noves tecnologies aplicades al món de la prevenció i la seguretat. Un nou paradigma on els drons poden ser, tant per al món acadèmic com per als professionals, una eina intrusiva de control o un element clau per salvar vides. La formació semipresencial, que finalitzarà a principis de maig, consta d’un total de 128 hores, de les quals 28 hores són pràctiques de vol indoor outdoor i la resta compagina l’estudi mitjançant una plataforma online i classes teòriques a la universitat. Després d'una sessió de simulació de vol que tindrà lloc el 23 de març, a les instal·lacions del Servei d'Activitat Física (SAF) de la UAB, els estudiants hauran de posar en pràctica els seus coneixements i superar un examen de vol.

La formació està organitzada per l'Escola de Prevenció i Seguretat Integral (EPSI) de la Universitat Autònoma de Barcelona, el primer centre universitari català en oferir un curs d'especialització en pilotatge i gestió de drons. En aquesta primera edició, inaugurada el divendres 9 de febrer, 16 professionals de la seguretat pública i privada podran optar al Certificat de Pilot de Dron (RPA).

Edicions locals