Jutges i fiscals de Mollet surten al carrer per demanar el nou edifici judicial i millores laborals i professionals

El jutge degà de Mollet diu que els actuals jutjats són una ruïna i que no reuneixen les condicions necessàries per treballar

Jutges, fiscals, advocats, procuradors i membres del personal de justícia s'han concentrat aquest dijous al migdia davant l'edifici que allotja els jutjats de Mollet al carrer Anselm Clavé per fer públiques les seves reivindicacions laborals i professionals. El jutge degà de Mollet, Josep Maria Asensio Gallego, ha llegit les 14 reivindicacions que fan seves les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals que hi ha a Espanya. A més a més hi ha afegit diverses reivindicacions d'àmbit local, especialment la posada en marxa amb la màxima celeritat del nou edifici judicial per la ciutat.

El jutge ha tornat a recordar que Mollet té un espai judicial que ha titllat de "ruïnós" – ha recordat com exemple que fa dos mesos dos jutges, els titulars del jutjats números 3 i 4 van patir un accident en caure pel forat de l'ascensor-, que presenta moltes mancances: no disposa d'una sala per atendre a les víctimes com marca la llei ni d'una sala on puguin parlar els advocats amb els seus defensats, ni cel·les pels detinguts – el que implica que els trasllats policials només es poden fer d'un en un, alentint les actuacions-, entre altres problemes d'espai o deficiències com un aire condicionat o la calefacció que no funcionen correctament. També de seguretat. "Si això fos una empresa privada, la inspecció de Treball l'hauria ja tancat per manca de condicions", ha resumit el jutge.


El jutge degà ha recordat que la conselleria de Carles Mundó havia establert un pla per llogar uns nous espais i adequar-los, però que "les actuals circumstàncies no ho han fet possible". Ha explicat que ja hi ha un edifici a prop de l'estació de França per acollir els jutjats, però que no s'han fet obres encara per adaptar-los a la seva nova funció judicial. El jutge ha lamentat que Mollet sigui ara mateix l'únic partit judicial de Catalunya, al costat de Martorell, que no té una "edifici digne" on poder fer la seva feina.


Al marge de les problemàtiques particulars d'àmbit local, els jutges i fiscals reivindiquen més plantilla, més i millors mitjans materials i una major autonomia fiscal i independència judicial. A més, volen recuperar les retribucions perdudes des del 2010, entre altres mesures, i adverteixen que el pròxim 22 de maig faran vaga si no avancen les negociacions amb el govern espanyol.


El 16 de juny de 2017 les quatre associacions judicials van subscriure un manifest amb '14 propostes per a la millora de la Justícia' al qual es van adherir adherit més de 3.500 jutges i les tres associacions de fiscals. Aquestes, per la seva banda, reclamen la derogació del sistema de terminis màxim d'instrucció, la paralització de la implantació de la justícia digital, l'atribució a la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals, la fixació de les càrregues de treball i la independència del ministeri fiscal i la seva autonomia pressupostària. Les propostes de les associacions judicials comprenien, per la seva banda, des del reforç de la independència judicial, la modernització de l'Administració de Justícia i les condicions professionals dels membres de la carrera judicial. Unes són clarament competència de les Corts Generals, altres de l'Executiu i la resta del Consell General del Poder Judicial. També està pendent d'aprovació la Llei Orgànica sobre recuperació de permisos i vacances als membres de la carrera judicial extensiva els fiscals. Tampoc s'ha convocat la taula de retribucions que per llei ha de reunir-se cada cinc anys per tal de reclamar les millores salarials que permetin recuperar les retallades dels últims vuit anys.

L'any 2010 es van reduir les retribucions molt per sobre de la funció pública, amb el pagament "irrisori" de guàrdies de jutges i fiscals. Segons les associacions, el Consell General del Poder Judicial "ha fet cas omís a la proposta sobre nomenaments judicials, d'acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència" i segueix "sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, com li recorda la recent sentència de la Sala del Social de l'Audiència Nacional".


Concentracions com la de Mollet s'han fet a moltes ciutats catalanes i de la resta d'Espanya, i l'han convocat l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals.


Les associacions donen suport al calendari previst de mobilitzacions si no hi ha avenços en la negociació. El pròxim 14 d'abril està prevista una concentració a Madrid, i a partir d'aleshores es farà una aturada parcial d'una hora, de 12 a 1, cada dijous durant un mes. Finalment, si no hi ha avenços en la negociació, les associacions no descarten una vaga el 22 de maig.

Edicions locals