Prop d’un miler de persones han passat aquest cap de setmana pel Museu Abelló

Prop d’un miler de persones han passat aquest cap de setmana pel Museu Abelló en la celebració del Dia Internacional dels Museus. Un dels reclams ha estat la renovació de l’exposició permanent i la presentació del servei d’audioguia, que s’ha fet gràcies al projecte visitmuseum.cat de la Generalitat.

De divendres a diumenge, el Museu ha atret prop d’un miler de persones en les nombroses activitats per celebrar el Dia dels Museus. Divendres, la Nit Jove amb DJ Mañaneo a la terrassa va tenir molt bona acollida. Dissabte va ser el dia amb més activitats i visitants, amb una gran afluència de públic familiar per la gimcana de la tarda i unes xifres molt satisfactòries per La Nit dels Museus (de 19 a 24 h).

L’òpera a les sales va ser una de les activitats que més va sorprendre al públic, amb prop d’un centenar de persones a cada un dels passis, i la visita nocturna a la Casa del Pintor es va haver de doblar amb un grup a les 21 i un altre a les 22 h. El colofó va ser el concert de swing al carrer en un ambient molt agradable. El balanç de públic és molt positiu, ja que s’ha doblat el nombre de visitants respecte l’any 2017.

Renovació de la permanent i nova audioguia

Divendres al migdia, es van presentar en roda de premsa diverses novetats. El Museu Abelló és present a la plataforma visitmuseum.cat, impulsada per la Generalitat de Catalunya. Una de les iniciatives que han sorgit d’aquest projecte és la realització d’una audioguia per explicar l’exposició sobre la col·lecció Abelló. Sònia Blasco, del Servei de Museus de la Generalitat, va agrair al Museu i a l’Ajuntament de Mollet la seva implicació en el compliment dels objectius del Pla de Museus de la Generalitat, per fer els museu més innovadors i accessibles.

La principal característica de l’audioguia és que el visitant se la pot descarregar al mòbil (a través de visitmuseum.cat) i fer la visita lliurement. L’audioguia s’ha enregistrat en 4 llengües (català, castellà, anglès i francès). En català i castellà compta amb la veu del conegut actor català Abel Folk i, en algun passatge, es poden escoltar les explicacions del mateix Joan Abelló.

El Museu Abelló també ha renovat l’exposició permanent L’art modern a la col·lecció Abelló. Inaugurada l’any 2007 quan Joan Abelló va fer una segona donació d’obres a la Fundació, l’exposició, s’ha actualitzat i ampliat amb l’objectiu d’adaptar-la a les noves maneres de comunicar.

Justament, el nou servei d’audioguia integrat al visitmuseum dóna un valor afegit al visitant i li ofereix un discurs expositiu actualitzat i accessible, on s’hi inclouen tots els recursos disponibles: els àudios, els vídeos de les obres comentades per experts i vídeos subtitulats per a persones amb dificultats auditives.

Per complementar l’exposició s’han incorporat 22 obres noves, com ara Porta de l’estudi, d’Isidre Nonell i l’escultura de Loie Füller (d’Eusebi Arnau) en l’àmbit del Modernisme; o Lanena de les trenes (de Joan Rebull), en el àmbit de la Generació del 1917 i figuratius Independents.  L’àmbit que més s’ha ampliat és el de la Sàtira, amb noves obres d’Ismael Smith i il·lustracions per a revistes satíriques. Una altra novetat és la incorporació d’elements del fons documental de la col·lecció, amb un exemplar de la revista satírica Papitu, manuscrits de Salvador Dalí i revistes de Dau al Set, que ajuden a explicar millor la col·lecció creada per Joan Abelló al llarg de la seva vida.

Per fomentar l’ús de l’audioguia i donar a conèixer la col·lecció entre el públic més jove, el Museu Abelló ha posat en marxa un concurs. El guanyador s’endurà una entrada per a 5 persones per a l’escape room Studio: el robo de Trapped Mollet.

Nova imatge a la façana

Una altra de les novetats que s’han presentat aquest cap de setmana és una nova imatge a la façana de l’edifici modernista del Museu. Es tracta d’uns vinils a les finestres que volen ser un reclam per als vianants. “El color i les paraules parlen dels artistes i els moviments presents a la col·lecció, ja que hem detectat que moltes vegades la gent no sap què hi pot trobar dins el Museu, quin tipus d’obra hi tenim”, ha explicat la directora de la Fundació Abelló, Pepa Ventura.

 

Edicions locals