Parets prova noves estratègies per continuar reduint l'atur amb l'impuls del cens d'autònoms

Al maig Parets tenia 849 aturats, 432 menys que a l'inici del mandat

El mes d'agost de l'any 2015, a Parets es van quedar sense feina 59 persones, deixant la xifra d'aturats en 1281 persones. Era una xifra millor que la de l'any 2013, el pitjor moment de la crisi, on el municipi tenia 1645 persones aturades.

No és gens estrany que del primer moment, el nou equip de Govern de Parets sorgit de les urnes el juny es va marcar com una de les prioritats de la legislatura la creació d'ocupació. I es van marcar fites: es volia fer baixar la xifra d'aturats per sota del llindar de les mil persones i es va assumir el compromís que els serveis municipals d'ocupació augmentessin les insercions laborals al llarg de tot el mandat fins a les mil persones.

Ara, quan ja han passat tres anys d'aquest mandat, les xifres són especialment positives. El maig de 2018, Parets tenia 849 aturats, 432 menys que en encetar al mandat. Els objectius d'insercions laborals de tot el mandat, quan encara queda un any per finalitzar, s'han cobert amb escreix, ja que l'SLOP, el Servei Local d'Ocupació de Parets, ha inserit 1.457 persones.

Aquestes insercions laborals de l'SLOP s'han assolit gràcies a diverses estratègies i un esforç pressupostari cada vegada més important. Com a exemple s'han destinat 255.000 euros en aquesta legislatura en ajuts a la contractació que s'han traduït en 330 contractes de l'SLOP o s'han creat 35 empreses amb el suport de Parets Empreses.

Ara, des de l'Ajuntament, no es veu com quelcom inassumible finalitzar el mandat el 2019 arribant a les 2.000 insercions laborals.

NOVES ESTRATÈGIES


A mesura que l'atur es redueix, expliquen des de l'Ajuntament de Parets, augmenta la dificultat perquè les polítiques d'ocupació funcionin. En aquest sentit, s'ha optat per noves estratègies com la creació d'un cens d'autònoms.

L'objectiu del cens d'autònoms creat fa uns mesos a través de ParetsEmpreses és que aquests professionals puguin tenir un millor accés a la contractació pública, afavorir una major col·laboració amb empreses de l'entorn i a accions de formació específica, amb la voluntat de prioritzar els professionals paretans en les contractacions menors de l'Ajuntament i en les de les grans empreses del municipi. Es tracta d'una oportunitat per obrir la possibilitat d'accés a contractes menors a empresaris autònoms, i un cop tinguin el cens complet podran oferir aquest teixit a la resta d'indústries. El reforç dels autònoms locals els pot portar a fer créixer els seus negocis i contractar personal.
L'alcalde de Parets, Francesc Juzgado, afirma que "per exemple, des de l'àrea de territori de l'Ajuntament de Parets van destinar-se a la contractació d'autònoms més de 70.000 euros l'any 2016 i el 2017 més de 160.000. Juzgado ha insistit que l'equip de govern de l'Ajuntament de Parets sempre ha apostat per generar ocupació amb mesures d'aquest tipus".


Per la seva banda, Antoni Fernández, regidor de Desenvolupament Econòmic, Ocupació, Turisme i Noves Tecnologies recorda que "Des de ParetsEmpreses, amb el nou cens, la nostra voluntat és donar noves oportunitats als autònoms perquè aquests es desenvolupin. Que la figura de l'autònom tingui més valor i que la gent tingui empenta per crear noves empreses".

 

UN CENS ENCARA OBERT


Al llarg d'aquest mandat des de l'SLOP s'han assessorat 237 empreses i el cens d'autònoms ja està donant els seus primers fruits. Actualment hi ha 23 inscrits i s'han fet 11 formacions.


El cens encara no està tancat – però ho estarà aviat- i els autònoms de Parets que vulguin donar-se d'alta al cens poden contactar amb el Servei ParetsEmpreses, demanar el formulari d'inscripció a [email protected], o bé omplir-lo directament a www.parets.cat/formularis.php

Edicions locals