Montserrat Tura, presenta una biografia d'Ernest Lluch al Casal Cultural de Mollet

El Casal Cultural de Mollet va acollir dilluns la presentació de la biografia que Joan Esculies ha dedicat al polític socialista català assassinat per ETA, Ernest Lluch i que va ser mereixedora del XVII Premi Gaziel de biografies i memòries. Es tracta d'"Ernest Lluch. Biografia d'un intel·lectual agitador". L'historiador del Baix Vallès va reivindicar tota l'obra de Lluch – "Lluch és important per tota la seva obra, tot el que va fer, que són moltes coses", va explicar- i també la seva faceta d'"Intel·lectual agitador" i no "d'agitador intel·lectual". "Lluch era un intel·lectual que creava idees que després volia defensar-les i les portava a la gent per tots els mitjans al seu abast...", va explicar.


La presentació del llibre biogràfic d'Esculies va anar precedida d’una introducció de l'exalcaldessa de Mollet, Montserrat Tura que va conèixer personalment al dirigent socialista assassinat l'any 2000. Tura, va recordar amb emoció el dia del seu funeral "en què van sonar Elvis Presley i Mozart" com un exemple de qui era Lluch, "un home que en els moments més terribles volia que sentíssim la força de la música". Tura no va voler centrar-se en la seva mort, sinó en la llarga trajectòria i obra de qui va definir com "un pou de ciència" que tractava els temes més diversos. Va recordar que va escriure 23 llibres i molts articles acadèmics i per diaris i va assenyalar la paradoxa que fos assassinat per un membre d'ETA "que va dir que feia 15 anys que no llegia un llibre".


Montserrat Tura va destacar l'etapa de Lluch com Ministre de Sanitat del primer Govern de Felipe González i va recordar que aleshores ella era directora d'un hospital i que li va generar moltes esperances. Va reivindicar que en la seva etapa ministerial, més enllà de la universalització de la sanitat, es van produir altres fets com la primera llei de l'avortament o l'inici dels drets dels consumidors.
"Crec que fins ara no havíem tingut cap document que recollís tan bé el seu llegat", va dir sobre la biografia d'Esculies.
La presentació del llibre va ser organitzat conjuntament per l'editorial editora RBA juntament amb la llibreria l'Illa de Mollet i el Casal Cultural. El president del Casal Cultural, Josep Cot va obrir l'acte presentant a Esculies i a Tura.

LA BIOGRAFIA

"Ernest Lluch. Biografia d'un intel·lectual agitador" recorre tota la vida d'Ernest Lluch i s'atura en cada un dels territoris que el van caracteritzar. El llibre recorre la seva història, des de l'antifranquisme i la Transició, quan Lluch té un paper important fins a arribar a ser ministre de Sanitat en el primer govern de Felipe González, entre 1982 i 1986.

La biografia treballa bàsicament amb material inèdit (recerca d'arxiu i un destacat nombre d'entrevistes) que facilita una imatge molt més complexa i fins i tot apassionant d'Ernest Lluch.


Resulta molt interessant la reconstrucció de la seva etapa ministerial, que conclou amb un distanciament de Felipe González, i els últims anys de vida, on Lluch intenta reconstruir interiorment i evitar una certa consciència de fracàs, a partir d'altres interessos polítics, com el propòsit d'intervenir amb el problema basc. Una experiència que acaba amb el seu assassinat a mans de la banda terrorista ETA l'any 2000.

Edicions locals