Neus Jordà: "No pactarem ni amb el PSC ni amb Ciutadans. Això està decidit"

"Jordi Turull ens va demanar que aquesta formació fos una realitat"

Neus Jordà és una paretana que encapçala la llista de 'Parets per la República', una formació que es presenta sota el paraigua de Junts per Catalunya però en la qual hi ha membres de diverses ideologies. Jordà és la cap de llista del partit que aspira a aconseguir representació en el consistori paretà en la pròxima legislatura. Avui entrevistem Neus Jordà:

El nom del seu partit ha generat una mica de confusió per saber si sou Junts per Catalunya, l'antic PDeCAT o una formació completament nova. Com podem definir 'Parets per la República'?
Vull deixar molt clar que som un partit transversal. Potser ha generat confusió perquè ens presentem gràcies a Junts per Catalunya, però es pot dir que aquesta ha estat la fórmula legal, perquè a la nostra llista hi ha gent de diverses ideologies. És molt senzill; tot va començar quan ens vam reunir un grup de persones que no ens acabàvem de sentir identificats amb l'altra força independentista que es presenta a Parets, però que tampoc ens sentíem convergents. Tot i això, vam intentar anar tots a una, amb el mateix objectiu polític inicial, però no va ser possible i vam sentir el desig de continuar amb el projecte perquè teníem moltes ganes i molta feina avançada.

Això vol dir que vau intentar negociar amb Ara Parets ERC per anar tots en una sola llista i no va haver-hi un acord?
Sí. Volíem seure a una taula amb ells per fer un programa amb dos ideals: mirar per Parets, i mirar per la república catalana, i a partir d'aquí posar-nos a treballar junts, però no va ser possible. De fet, podem dir que no vam arribar ni a començar a parlar perquè ells no van estar disposats en cap moment.

Aquest fet us pot perjudicar a tots dos partits perquè dividir el vot independentista fa que sigui més difícil aconseguir un major nombre de regidors.
Ens afectarà segur. Si haguéssim anat tots a una, si ells haguessin acceptat parlar amb nosaltres, no només sortiríem beneficiats ells i nosaltres, creiem que hagués estat una cosa positiva per a Parets. També és cert que aquesta ha estat la posició d'ells i que s'ha de respectar.

Per tancar aquesta qüestió, el seu partit no pot parlar d'unitat amb l'altra formació independentista però té una llista transversal amb persones de diverses ideologies, és així?
Sí. Podem garantir que a la nostra llista hi ha gent de Junts per Catalunya i hi ha gent que votàvem altres opcions polítiques. Jo, per exemple, mai he votat ni al PDeCAT ni a Junts per Catalunya. Doncs bé, ara, tota aquesta gent ens hem posat d'acord per treballar junts. Som gent de Parets de tota la vida, de l'Eixample, del poble, gent gran, gent jove... esperem que ens donin l'oportunitat d'escoltar-nos i de conèixer el que proposem.

De moment les dades que tenim son de Junts per Catalunya i podem veure com aquesta formació, ara dins de Parets per la República, va aconseguir 630 vots en les darreres eleccions municipals. En les darreres eleccions generals del 28 d'abril van aconseguir 806 vots al municipi. Aquestes dades, probablement, poden arribar per aconseguir un regidor. Quines expectatives teniu com a nova formació?
Com que hem augmentat el perfil perquè som una formació amb gent de diverses ideologies, confiem que, per una banda, la gent que ha dipositat la seva confiança en Junts per Catalunya continuï fent-nos costat; i per una altra, esperem augmentar vots perquè tenim un programa molt diferent i segur que hi ha molta gent d'acord amb el Parets que volem.

El que ja sabem és que les majories són molt complicades i hi ha una alta probabilitat que s'hagi de parlar de pactes a Parets. Amb qui pactaríeu o a qui facilitaríeu un govern?
No pactarem en cap cas amb cap partit que hagi facilitat l'aplicació de l'article 155; el PSC i Ciutadans estan fora, i això està decidit. Ens comprometem a no pactar amb cap partit del bloc del 155, ho diré tantes vegades com m'ho preguntin. Nosaltres volem guanyar les eleccions, per això ens presentem, però també tenim molt clar que el nostre objectiu és que hi hagi un canvi a l'Ajuntament de Parets. Això vol dir que, si depèn de nosaltres que Sumem Esquerres a Parets o Ara Parets ERC puguin arribar al govern per fer un canvi, poden comptar amb nosaltres. Però que quedi clar, nosaltres som candidats, aspirem a tenir el màxim de suport.

Us heu definit com 'la llista del Jordi'. De fet, Jordi Turull és el darrer membre a la vostra llista electoral.
Sí, i això implica una gran responsabilitat perquè tots sabem qui és el Jordi i el que ha fet per Catalunya. El Jordi va ser un dels primers que ens va demanar que aquesta formació fos una realitat. Aquí a Parets no s'ha tingut en consideració la situació del Jordi, s'ha obviat que hi ha un paretà a presó pels motius pels quals està. Ell està molt actiu en el projecte, ha revisat documents, ha donat idees i és un membre més de Parets per la República.

Parets per la República, però també amb propostes municipals?
Sí, de fet no diria que 'també' amb propostes municipals perquè tot el nostre programa és per a Parets. És molt personalitzat i la gent pot comprovar de primera mà que tots els punts del nostre programa estan fets pensant en Parets. El que passa és que les propostes que fem estan basades en els ideals del que per a nosaltres serà la futura república catalana: una república empoderada, feminista, ecologista i plural. Doncs tot això ho vinculem a Parets, però és un programa absolutament local.

Si arribeu al govern, onejarà la bandera Espanyola a l'Ajuntament de Parets?
Les dades que nosaltres tenim és que la bandera s'ha posat per llei, no per desig. Tot i que aquesta és una bandera legal i que ens hauria de representar a tots, la realitat és ben diferent, i és que hi ha molta gent que no se sent representada per aquesta bandera. Si és per nosaltres, aquesta bandera no estaria onejant a Parets. Ara bé, si ens obliga la llei a fer-ho, no ho sé, hauríem de veure com cal actuar. També voldria dir que creiem necessari tenir altres símbols en contra de la repressió.

És la primera vegada que es presenta com a candidata a l'Alcaldia, com va l'experiència ara que tenim les eleccions a tocar?
Estic molt il·lusionada. Al principi no sabia molt bé com sortiria, però ara que veig tota la feina que hem fet, sé que val molt la pena. Aquest és el meu poble, sóc besnéta de paretans. Saber que puc contribuir al Parets de demà, em fa treballar amb moltes ganes.

Grup 'Parets per la República'

Edicions locals