La mona pren protagonisme

Dels dolços que requereixen més elaboració i el típic de la Setmana Santa.


En el calendari cristià, el diumenge de Pasqua celebra la Pasqua de Resurrecció, és a dir, la resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. La Pasqua des d'un punt de vista de la Fe, és la festa més important del cristianisme, tot i que popularment se celebra amb molta més intensitat el Nadal. El Diumenge de Pasqua culmina la Setmana Santa, una setmana de celebracions relacionades amb els últims dies de la vida de Jesucrist.

El dia de Pasqua és tradició que el padrí o padrina regali al seu fillol o fillola la Mona de Pasqua que tradicionalment es menja a l'endemà, el Dilluns de Pasqua.

Mollet a mà ha parlat amb una pastisseria experta en la matèria i d’una tradició de molts anys a la ciutat i fora, el Giralt. El mateix Josep Giralt explica que el primer pas de l’elaboració de la mona és fer el pa de pessic amb una ‘tortada’ de massapà de qualitat. El pa de pessic està elaborat amb components tradicionals com la farina, el sucre i els ous i rau també la farina d’ametlla.

Un cop tenim el pa de pessic, es comença a muntar el rovell d’ou per una banda i la clara d’ou per l’altra. “Es tracta d’un procés més elaborat i artesà  però aconsegueix una textura que després el consumidor l’agraeix”, explica Giralt, que destaca abans d’aquest pas el de treure l’escorça del pa de pessic perquè quedi més flonjo. Amb la gemma de pastissers a punt i distribuïda per sobre el pa de pessic, es fa la cremada (fotografia). Amb una mena de brasa es crema la superfície per tal que quedi cremada. Aquest procés deixa una mena de pols del sucre cremat bastant particular. Això només per les de crema cremada, però n’hi ha també de xocolata, de mantega i de fruita.


Pel que fa a les figures de xocolata, aquestes es comencen a preparar mesos abans de dilluns de Pasqua. “Quan acaben les festes de Nadal ja ens hi posem perquè és una feina molt elaborada”, assegura el pastisser. A través de motlles de PVC s’elaboren els ous de Pasqua.


Les figures d’actualitat comprenen un procés més artesà. Unes plantilles de patronatge serveixen per dissenyar les formes i amb xocolata fosa s’enganxa les diferents parts. Més tard, s’hi dedica un procés de temperat perquè aquestes figures de xocolata quedin més lluentes per després conservar-les al frigorífic.

Entre els ninots més populars, es troben els del Barça i altres equips de futbol, els personatges de Disney amb les estrenes d’actualitat i altres tipus de dibuixos de la televisió com poden ser els Simpson, la Kitty o el Bob Esponja.

Després de conèixer més la seva elaboració, si ets padrí o padrina només has d’anar a encarregar-la per dilluns i si ets fillol o fillola, a gaudir-la que fins l’any vinent no n’hi haurà una altra. 

Edicions locals