Els treballadors d’Urbaser arriben a un acord i desconvoquen la vaga

Els treballadors patiran una reducció del salari anual del 12% i hi haurà només dos acomiadaments davant els vint que es preveien.

La setmana passada els treballadors de l’empresa de neteja i recollida de residus, Urbaser, convocaven una vaga indefinida per l’anunci de l’acomiadament de gairebé el 40% de la plantilla a causa del pla d’ajust que l’Ajuntament ha presentat a Hisenda de gairebé 800.000 euros. Aquest dimarts els treballadors van aprovar un acord en assemblea (31 vots a favor i 15 en contra) per tal de mantenir la plantilla actual.

Els treballadors assumeixen una reducció del salari anual del 12%. A grans trets, aquest seria l’acumulat d’una reducció del salari mensual del 4.5%, la creació d’una bossa d’hores que farà que la seva jornada setmanal augmenti de les 35 a les 37,5 hores convertint-se en un horari similar al de la funció pública i evitar-se, així, substitucions. Pel que fa les vacances, passaran dels dos mesos actuals als quatre i les pagues extres també patiran una rebaixa de 500 euros. Per tant, vaga desconvocada i aquest és el preu que hauran de pagar els treballadors per salvar uns vint acomiadaments. No obstant, el comitè confirma que hi haurà dos acomiadaments que segurament seran recol·locats en el grup.  

El comitè d’empresa espera que el pla d’ajust de l’Ajuntament de Mollet respecti els treballadors en el sentit que es mantingui aquesta plantilla en els propers deu anys. “Si hem perdut poder adquisitiu per salvar aquests acomiadaments és per mantenir la plantilla”, recorda el membre del comitè d’empresa Alfonso Muñoz.

"L’Ajuntament ha intervingut en el procés de negociació dels treballadors amb l’empresa prement a l’empresa per salvaguardar el màxim de llocs de treball possibles”, explica Monràs. D'altra banda, l'alcalde de Mollet afirma que els suplements contractuals dels treballadors d’Urbaser a Mollet superava fins ara els que el propi sector té marcats arreu de l’Estat pel que fa a salaris i horaris.

“El més important és que empresa i treballadors han arribat a un acord que assegura el no acomiadament de vint persones. Tal i com està la situació, totes les parts ens hem de sentir moderadament satisfetes”, assegura Monràs. En referència a la petició del comitè cap a l’Ajuntament de mantenir l’actual plantilla els propers deu anys, assenyala que “l’Ajuntament contracta el servei a una empresa, que és qui negocia amb els treballadors”.

Edicions locals