L’economia de la custòdia del territori a debat a Gallecs

En la VII edició del congrés bianual de la Xarxa de Custòdia del Territori es debatrà sobre els diferents aspectes de l’Economia de la Custòdia del Territori.

Sota el lema “Construint nous valors. L’economia de la custòdia del territori” la VII Reunió, el congrés bianual de custòdia del territori a Catalunya organitzat per la xct, tindrà lloc el proper 8 i 9 de juny a l’espai rural de Gallecs i a l’Hospital i el Centre Cívic de Can Borrell, a Mollet del Vallès. Aquesta ocasió compta amb la coorganització del Consorci del Parc de l’Espai d’interès natural de Gallecs.

Seran 2 dies amb debats i espais de coneixement conduits per els millors experts que oferiran respostes des del fundraising, el finançament alternatiu, les microdonacions, els incentius fiscals, les aliances i col•laboracions, i el marketing social, amb l’objectiu de compartir i desplegar tots junts els camins que la custòdia del territori pot emprendre a l’entorn de la seva economia.

El divendres 8 de juny arrencarà amb l’assemblea 2012 de la xct i el joc de la custòdia, una forma d’apropar la custòdia als joves. A les 11.30 serà la inauguració de la VII Reunió, presidida per l’Honorable Sr. Lluís Recoder, Conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

A la tarda les càpsules de coneixement tractaran sobre economia i innovació en la custòdia del territori, i més tard, a l’entorn de l’església de Santa Maria de Gallecs, es farà un espai d’intercanvi i treball en xarxa de les diferents organitzacions participants a la Reunió.

Acabarem la jornada amb un sopar a l’església de Gallecs i el concert del grup Decalaix (www.decalaix.com ), on participaran una dotzena de representants institucionals del Parlament i el Govern de la Generalitat de Catalunya, i el Congrés de Diputats. (Veure programa apart).

El dissabte 9 comença amb la Ronda de comunicacions curtes paral•leles, 24 comunicacions breus on es mostraran 24 experiències d’arreu de Catalunya i Menorca, vinculades a la custòdia del territori (veure programa de comunicacions orals). Posteriorment hi hauran 2 conferències de tancament sobre internacionalització europea dels projectes de custòdia, i sobre el portal web de comunicació ciutadana www.viulaterra.cat

La reunió finalitzarà amb la sortida de camp per l’Espai Rural de Gallecs i el  tastet de cloenda amb productes del mercat de custòdia.

La VII Reunió compta amb el suport de la Fundació CatalunyaCaixa i del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Hi col•laboren: Fundació Sanitària de Mollet, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, l’Associació Agroecològica de Gallecs, la Universitat de Vic i Organitzacions i persones membres de la xct.

L’inventari d’acords i entitats de custòdia del territori

En aquest inventari hem registrat 634 acords, un augment del 40,3% respecte l’inventari realitzat l’any 2009. Aquests acords representen una superfície de 62.129,1 ha, el 2% del territori de Catalunya, i s’hi han de sumar 230.000 ha de custòdia marina.

La comarca amb més acords de custòdia és La Selva, amb 82, i la que té més superfície és el Pallars Jussà, amb 30.877 ha.

L’Inventari d’acords i entitats de custòdia del territori és l’eina per a conèixer l’estat de desenvolupament de la custòdia del territori. Es realitza cada dos anys i conté aquelles iniciatives de les quals la xct en té constància. Podeu consultar-ne la informació sencera aquí

La custòdia del territori i la xct

La custòdia del territori s’entén com una filosofia per facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la natura, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals. Són iniciatives en què una entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

La Xarxa de Custòdia del Territori (xct) és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones que volen impulsar el desenvolupament i l’ús de la custòdia del territori al nostre país. La xct creu en la necessitat i en l’oportunitat de capacitar la societat civil perquè pugui tenir un paper actiu i directe en la conservació del territori.

Edicions locals