L’esport a Mollet ocupa un lloc destacat durant el cap de setmana
Amb les XV Jornades del Centre d’Estudis Molletans que van aprofundir en aquest àmbit en el 20è aniversari de la Subseu Olímpica de Barcelona '92.
La importància de valors com la humilitat i l’amistat en l’esport; la gran transformació urbanística de Mollet del Vallès arran de la nominació de subseu olímpica i paralímpica; l’experiència d’un voluntari olímpic molletà; la publicació d’imatges i documents inèdits de la història de l’esport molletà; i la cara més personal d’esportistes molletans d’elit, varen ser els temes de divulgació de les XV Jornades del CEM.
Josep Monràs, alcalde de la ciutat, va inaugurar les jornades L’esport a Mollet, juntament amb Jordi Cardoner i Casaus, vicepresident de l’Àrea Social del FC Barcelona. La presentació de les Jornades va anar a càrrec d’Oriol Fort, director del CEM, qui va donar pas a la conferència inaugural Els valors de l’esport, a càrrec de Carles Folguera, director de la Masia del FC Barcelona.
Carles Folguera va parlar, des de la seva experiència com a director de la Masia, de la transmissió de valors com la humilitat, la identitat, l’amistat, la motivació, la formació i la voluntat d’aprendre i de ser crític amb si mateix, tot i tenir la sort de ser elegits entre els millors. “Us imagineu el que pot arribar a fer un esportista que té molta vàlua, molta qualitat i a més és humil?” es preguntava el director de la Masia. Per a Folguera, el que fa diferent al Barça és la voluntat que “el vessant esportiu que és pel qual els nois de la Masia hi són” vagi unit al “vessant humà, personal, acadèmic, de futur...”. “És un procés en què cultura i formació van lligats”, deia Carles Folguera. No obstant, Folguera assenyala com s'ha de preparar als joves mentalment per si no arriben al primer equip: "El més probable és que la majoria de nois que actualment viuen a La Masia no arribin a jugar mai al Camp Nou. Només un petit percentatge dels nanos debutaran amb el primer equip. Però han de ser conscients de que no és cap fracàs, sinó que poder gaudir de La Masia i dels seus professionals ja és tot un èxit". Respecte la nova Masia, assegurava que "tenim les millors instal·lacions i equipaments a la nostra disposició. No hi ha dubte que hem guanyat molt amb el canvi, però no volem perdre el caliu i la familiaritat que teníem abans".
Dissabte, 16 de juny, Montserrat Tura, alcaldessa de Mollet durant els Jocs Olímpics Barcelona 92, va parlar d’El Mollet olímpic: les repercussions socials, cutlurals i urbanístiques, mostrant la transformació urbanística de la ciutat a través de la projecció d’imatges d’una ciutat vella, fosca i bruta dels anys posteriors a la Dictadura i la seva transformació cap a una ciutat oberta, moderna i amb la mirada posada en el progrés i la democràcia.
Posteriorment, Antoni Moltó, president de la Federació Catalana de Tir Olímpic, va parlar de la construcció de les instal•lacions de Tir de Mollet del Vallès, que van ser un model a seguir a d’altres països; i del desenvolupament excel•lent dels campionats que es varen celebrar a la ciutat, tant com a subseu olímpica com paralímpica.
El molletà Jordi Plana, un dels més de 5.000 voluntaris olímpics del 92 va explicar la seva experiència, la qual recorda com una feina que li va resultar “molt fàcil” tot i la gran responsabilitat que comportava, perque la va viure “amb molta il·lusió”.
La filòloga, periodista i tècnica de Publicacions de l’Ajuntament de Mollet del Vallès, Glòria Arimon, va presentar fets i imatges inèdites de la història dels esports a Mollet, a la ponència Pinzellades d’un segle d’esport a Mollet; i el documental Noms singulars de l’esport molletà, de Laia Bosch, periodista i tècnica d’Estudis i Recerca de l’Ajuntament, va presentar el perfil més personal d’esportistes molletans destacats en alguns dels diferents esports olímpics.
La jornada de dissabte va cloure amb una taula rodona titulada Reptes de l’esport molletà, moderada per Jordi Fandiño, periodista esportiu de TV3, amb la participació de Valentí Careta, president del Club Muntanyenc Mollet; Ramon Caro, membre de la Junta del Club d’Escacs Mollet; Marcial Montón, president del Club Bàsquet Mollet; Feliu Tura, president del CF Mollet UE; i Santi Vall, president del Mollet Hoquei Club. Aspectes com les dificultats de finançament o la manca de reconeixement mediàtic que tenen els esports minoritaris, així com els esforços que fan moltes persones per tirar endavant els equips de base dels clubs, varen ser els temes de debat.
Les Jornades varen posar el punt final, diumenge 17, amb una visita per espais esportius de Mollet, que va acabar a les instal•lacions de Tir on varen competir els esportistes olímpics i paralímpics, el 1992.