El Síndic Personer de Mollet del Vallès al V Encuentro Estatal de Defensorías Locales

La trobada, celebrada aquest mes d’octubre, va analitzar el paper de les defensories locals en temps de crisi i va concloure que cal aconseguir mesures pal•liatives legislatives urgents per fer front al greu problema de la pèrdua de l’habitatge.

La setantena de defensors i tècnics que varen participar en les jornades, entre els quals hi va ser el Síndic Personer de Mollet, Vicenç Vilà, varen concloure que cal corregir de manera immediata aquesta situació, que afecta cada cop més gent, i que, segons creuen, pot acabar produint una fractura social de costos humans i econòmics insuportables.

Els defensors creuen que aquest és un greu problema, provocat pel mal funcionament del sistema financer i l’elevat índex d’atur, que ocasiona una vulneració del dret a un habitatge digne i afecta tant a persones amb pocs recursos com de classe mitjana. Per això, els ombudsman incrementaran les actuacions d’ofici per defensar els col•lectius més vulnerables i lluitar contra la pobresa i l’exclusió social.

Els defensors opinen que cal atendre, amb caràcter prioritari, les persones més necessitades i, a curt termini, fer un gir en la gestió dels pressupostos públics a favor de les persones i dels serveis bàsics de l’estat del benestar, entre els quals s’hi troben la sanitat, l’educació i els serveis a la ciutadania. A més, consideren que el dret a l’habitatge hauria de ser un dels pilars d’aquest tipus d’organització social. La trobada també ha servit per posar en comú la idea que moltes de les queixes que reben els síndics superen les competències municipals, però això no treu que els defensors les escoltin, les recullin i les traslladin als seus respectius ajuntaments perquè les facin arribar a les administracions competents.

En el V Encuentro Estatal de Defensorías Locales, hi van participar, entre altres ponents, el professor d’ètica de l’Institut Químic de Sarrià, Albert Florensa; l’exfiscal anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo; l’exsecretària d’Habitatge de la Generalitat i directora del Servei de Mediació en Habitatge de Càritas Diocesana, Carme Trilla; el catedràtic de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona, Antón Costas, i el vicepresident emèrit del Tribunal Constitucional, Eugeni Gay.

Edicions locals