Margarita Amadó: “Aquesta vaga és un fet històric”

Per primera vegada en la història de Catalunya es produeix una vaga total de farmàcies en protesta per l’impagament de les factures.

El president del Consell de Col•legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi Dalmases, va anunciar dimecres per la tarda que els establiments farmacèutic mantindrien la vaga per avui dijous en protesta als impagaments de la Generalitat, 180 milions d’euros. De les 3.100 farmàcies que hi ha a Catalunya, només han obert 371, un 12 %.

A Mollet està de guàrdia la Farmàcia Amadó i també s’hi ha unit la Farmàcia Barbero, ja que el Col•legi de Farmacèutics de Catalunya ha assignat una farmàcia per Centre d’Atenció Primària i a Mollet n’hi ha dos. Segons assegura la propietària de la Farmàcia Amadó, Margarita Amadó, “moltes farmàcies no disposen de les línies de crèdit per fer front als deutes així que la situació de tancament era inevitable per mostrar el nostre desacord envers la situació que estem vivint”. També, assegura que “una situació com aquesta no s’havia vist mai. Som un servei sanitari que vetllem pel benestar del ciutadà i no ens agrada fer vaga”.

La vaga a la ciutat de Mollet no ha tingut cap incidència pels consumidors que s’han mostrat comprensius respecte al tema. Tot i això, cal destacar algunes cues durant certes hores puntuals. Segons Margarita Amadó “el ciutadà hauria de ser conscient de la importància d’aquesta vaga pel sector farmacèutic i només anar a la farmàcia si és imprescindible”.

Tot i que la Generalitat va assegurar que l’ingrés dels impagaments en concepte de receptes de medicaments subvencionats seria imminent els farmacèutics han mantingut la vaga per l’incompliment del pagament. Segons el Consell, el Govern deu 180 milions d'euros, si semem els mesos de juliol i d’agost. També, cal tenir en compte la factura del mes de setembre que pujarà a 93,5 milions d'euros. Segons la Generalitat, però, el pagament dels 99 milions del juliol es farà de manera imminent, potser durant el dia d’avui. La Generalitat assegura que la falta de liquiditat és conseqüència del retard en el pagament dels diners demanats al Fons de Liquiditat de les Comunitats Autònomes, que ha de fer efectiu el Govern central.

A la vaga s’afegeix el manteniment del programa informàtic que controla les receptes electròniques i d’urgència. Aquest manteniment s’efectuarà entre la 1 h i les 2.45 h de la matinada i, per tant, les farmàcies no podran utilitzar-lo perquè romandrà tancat, cosa que dificultarà encara més l’atenció al ciutadà.


Edicions locals