La independència i l’economia centren el debat electoral de Vallès Visió

CiU, PSC, PPC, ICV-EUiA, ERC, SI i Ciutadans han visitat Vallès Visió en un debat dividit en tres blocs: Catalunya i Espanya, economia i ocupació i benestar social.

El programa, conduït pel director del canal, Jordi Seguer, ha estat centrat en la independència de Catalunya, l’economia i les polítiques socials. L’encaix de Catalunya a Espanya ha protagonitzat el primer bloc d’aquest debat, on tots els partits han deixat ja entreveure els seus principals arguments d’aquesta campanya. Turull defensa que, per CiU, és essencial preguntar al poble quin és el destí de Catalunya i, per això, cal convocar un referèndum. Un destí que, per Terrades, del PSC, passa per crear un nou estat federal i “avançar a favor de Catalunya sense trencar amb Espanya”.


En contra d’aquesta separació s’ha mostrat el PPC, que consideren que no volen que els catalans se sentin estrangers a Espanya: “És moment de sumar i no crear noves fronteres”, ha dit Coto. El representant de la coalicció d’ICV- EUiA, Jordi Manils, també ha dit que els catalans han de tenir dret a decidir sobre el model d’estat i també sobre altres aspectes i que cal garantir la cohesió, on han viscut fins ara una societat bilingüe i sense fronteres. Esquerra Republicana ha assegurat que Catalunya necessita la independència perquè “no encaixa a Espanya ni per raons culturals ni per raons lingüístiques”, ha dit Violant Mascaró, número 18 d’ERC a les llistes. També Jaume Jaume, de Solidaritat, ha expressat la necessitat del poble català a decidir marxar fora d’Espanya i “acabar amb l’opressió cultural, lingüística i econòmica que s’està patint des d’Espanya”. El bloc sobre la independència l’ha tancat la representant de Ciutadans, Ángeles Menchén, qui defensa que la decisió de que Catalunya sigui o no independent és de les Corts. 


El debat de Vallès Visió ha continuat amb un segon apartat dedicat a l’economia de Catalunya i a l’ocupació. Tots els representants han coincidit en recordar que la situació econòmica catalana passa per un moment molt difícil i proposen solucions. Terrades, de PSC, explica que cal reformular el model productiu i econòmic actual de Catalunya i tornar a recuperar el teixit industrial. Els populars diuen que per sortir d’aquesta crisi s’han de seguir tres línies: “Eliminar despeses supèrflues, millorar el model de finançament i lluitar contra el frau fiscal”. 


Els verds aposten per frenar les polítiques de destrucció de l’ocupació i potenciar els serveis públics, com l’educació i la sanitat. Mascaró, d’ERC, creu que la clau està en la formació, la innovació i la recerca: “S’ha d’invertir per fer créixer els recursos humans”, ha dit. Solidaritat també ha posat l’accent en la reducció de despeses supèrflues, com la duplicitat de competències, igual que Ciutadans, que diu que s’han d’eliminar despeses que no són necessàries. Per a CiU, crear ocupació és la principal prioritat de la seva acció de govern i la solució per sortir de la crisi.

Pel que fa al tercer bloc del debat, dedicat al benestar social, tots els participants han dirigit la seva intervenció a subratllar que el benestar de les persones depèn de l’economia i, per tant, d’establir les polítiques d’ocupació adequades, basades en la formació i la recerca. Els darrers minuts del programa han servit per demanat el vot als espectadors de Vallès Visió. El debat, registrat aquesta tarda, es podrà veure per la televisió del Vallès Oriental a partir de les 22.30 h. d’aquesta nit.

Edicions locals