Desarticulat un grup criminal dedicat a la venda i distribució il•legal de contraban de tabac a tot Catalunya

Els Mossos d’Esquadra han detingut 9 persones, i una més es troba en crida i cerca, han realitzat 8 entrades judicials en diferents domicilis, bars i trasters dels implicats i han intervingut 12 vehicles, aproximadament 3.000 cartrons de tabac i 12.000 eu

Agents de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de Sant Martí han desmantellat un grup criminal dedicat a la venda i distribució il•legal de contraban de tabac a tot Catalunya. El dispositiu policial, que es va desenvolupar al llarg de divendres i dissabte passat, 25 i 26 de gener, va acabar amb un balanç de 9 persones detingudes, una més que es troba en crida i cerca, 8 entrades i escorcolls (en 2 domicilis de la Seu D’Urgell, 1 de Sant Adrià i 1 del Masnou; un traster de Rubí i un altre de Badalona i 2 bars de Barcelona) 12 vehicles intervinguts per un valor de 350.000 euros (4 a la Seu d’Urgell i 8 a Barcelona i rodalies), més de 3.000 cartrons de tabac confiscats i 12.000 euros en efectiu.
 
La investigació es va iniciar el mes de novembre passat quan la policia va tenir coneixement de l’augment de la venda de tabac de contraban a diferents bars del districte de Sant Martí, fet que coincidia amb la disminució de la venda de tabac de curs legal als estancs de la zona.
 
Diferents unitats del Cos de Mossos d’Esquadra de la Regió Policial Metropolitana Barcelona, de la Regió Policial Metropolitana Nord i de la Regió Policial Pirineu Occidental es van coordinar en una investigació conjunta que els va portar fins a Andorra, com a punt de sortida de la mercaderia que, en una primera fase,  acabava en dos garatges de la Seu d’Urgell. Des d’aquests garatges cada dijous sortien dos vehicles i cada dilluns un altre en direcció a diferents punts del territori català.
 
Mitjançant les investigacions realitzades, els agents van poder constatar que un dels detinguts, Marcos CC i la persona que es troba en crida i cerca, tots dos residents en una urbanització de luxe de la Seu d’Urgell, compraven el tabac a Andorra i el transportaven amagat a l’interior dels baixos de vehicles d’alta gamma que havien modificat per tal de poder emmagatzemar grans quantitats de tabac. El primer lloc que l’organització feia servir per descarregar el producte eren dos garatges particulars de la Seu d’Urgell. Des d’allà, amb diferents vehicles, es transportava la càrrega fins a un garatge privat de Rubí. En aquest aparcament s’emmagatzemava el tabac i cada dijous, els membres de la xarxa en transportaven grans quantitats en una furgoneta fins a la zona comercial de Montigalà de Badalona.
 
Allà, Marcos C.C. es reunia amb Pedro E.G i Jose R.I., els lliurava la mercaderia i aquests es desplaçaven fins a un traster de Badalona a on feien la descàrrega i tornaven a la zona comercial per tal de retornar la furgoneta a Marcos C.C. Aquesta operació es repetia el mateix dia fins a tres vegades.
 
Quan ja tenien la mercaderia, Pedro E.G. i Jose R. I. es reunien en aquest traster a les 06:00 de la matinada, preparaven les comandes i agrupaven el tabac en bosses d’escombraries. Gairebé cada matí, el primer punt d’entrega era un bar de Barcelona. El matrimoni que regentava aquest local, Juan José D.S. y Mercedes S. M. juntament amb un dels seus treballadors  Roman S. G. distribuïen el tabac des del bar o directament pel barri en domicilis particulars. Per a aquesta última tasca, comptaven amb la col•laboració de Tomás P. C. que portava els cartrons de tabac amagats a la jaqueta o en un carro de la compra.
 
Fruit de les investigacions, els agents van poder determinar que  el lliurament de tabac també es feia en els domicilis particulars d’altres propietaris de bars  tot i que per realitzar el cobrament sí que s’adreçaven als locals.
 
Des d’allà també es distribuïa a diversos responsables de bars i restaurants del districte de Sant Martí que acabaven venent el tabac als seus clients .  
 
La investigació es va donar per finalitzada el passat 25 de gener arran de les entrades i registres als domicilis i trasters dels principals membres del grup criminal. El jutjat d’Instrucció número 18 de Barcelona va autoritzar 8 entrades i perquisicions en els domicilis i trasters on s’emmagatzemava el tabac i a diferents bars on es feia la venda. Com a resultat de les entrades s’han intervingut 3.000 cartrons de tabac d’un valor aproximat de 125.000 euros i uns 12.000 euros en efectiu
 
 
Els detinguts són tots de nacionalitat espanyola i els Mossos d’Esquadra continuen en la recerca de l’últim dels integrants del grup criminal. Els detinguts van passar a disposició judicial el passat cap de setmana i el jutge en va decretar la llibertat amb càrrecs.
 

Edicions locals