Les clàusules sòl a debat a La Marineta

El Col•lectiu Ronda i el Síndic Personer organitzen dijous, a les 18h, una xerrada informativa per debatre sobre la ‘clàusula sòl’.

El Centre Cultural La Marineta acollirà dijous la xerrada que porta per títol ‘Com afecten les clàusules sòl a les hipotèques?’. La xerrada és oberta a tothom i es parlarà d’aquesta problemàtica que afecta a molts ciutadans de la ciutat que mensualment paguen una hipoteca.

Les clàusules sòl fan referència a les limitacions que les entitats financeres inclouen en les escriptures dels préstecs hipotecaris, restringint les pujades o baixades dels tipus d’interès fins al límit fixat en el contracte. Es tracta d'una barrera que impedeix que el consumidor pugui beneficiar-se de l'actual situació de tipus baixos.  Les entitats financeres van començar a implementar aquest tipus de clàusules de manera massiva a partir del 2007, quan ja s’entreveia la baixada de tipus a causa de la intervenció del Banc Central Europeu.


Segons explica el Col•lectiu Ronda, “més de 3 milions d'hipoteques a tot l'Estat espanyol no han vist abaratides les seves quotes mensuals malgrat els continuats descensos de l'Euribor. Aquesta situació és conseqüència de la inclusió per part de moltes entitats financeres de les anomenades 'clàusules sòl' en els contractes hipotecaris. Unes clàusules pensades, precisament, per impedir que els pagaments mensuals de les hipoteques es redueixin en situacions com la present, amb l'Euribor mínims històrics”.


En aquest sentit, moltes sentències judicials ja han declarat abusives obligant a les entitats a retirar-les dels contractes i a retornar als seus clients els diners obtinguts a través d'aquestes clàusules.

El Col•lectiu Ronda ha posat a  disposició de tothom interessat, un formulari per poder adreçar-se a l'entitat exigint la nul•litat de la clàusula sòl que impedeix veure abaratits el pagament de les quotes mensuals. Segons afirma el col•lectiu “aquest tràmit no és imprescindible, però és útil per poder emprendre un procés judicial en cas que l'entitat respongui negativament a la nostra petició”.

Edicions locals