Inauguració de l'exposició 'Consum: punt de trobada'

Aquest matí s’ha inaugurat a Mollet l’exposició' Consum: punt de trobada', que es podrà visitar a la plaça Major, davant el Mercat Municipal, fins al 13 de març.

La inauguració ha anat a càrrec de la regidora d’Educació, Alícia Domínguez, el regidor de Consum, Jordi Talarn, i el director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa. Aquesta exposició està produïda per l’Agència Catalana del Consum amb l’objectiu de mostrar als visitants l’estructura del consum a Catalunya, un model que protegeix les persones consumidores i que s’ha vist reforçat amb el Codi de Consum de Catalunya. Amb aquest model es vol potenciar el consum crític i reflexiu a través de cinc conceptes: el Codi de Consum; drets i deures dels consumidors; seguretat de productes; activitats d’informació i formació que es porten a terme des de l’Agència Catalana del Consum i el consum reflexiu.

El director de l’Agència Catalana de Consum, Alfons Conesa, ha explicat que “volem que els consumidors tinguin consciència dels seus drets i les seves obligacions i coneguin quin tipus de consumidors són i com poden millorar la seva manera de consumir”. Conesa també explicava que “és molt important formar als futurs consumidors i, en aquest sentit, s’estan realitzant 83 tallers a les escoles de la ciutat”.
 

L’exposició “Consum, Punt de Trobada” es divideix en cinc apartats:

1.- Codi de consum

El punt de partida de l’exposició és la presentació del Codi de Consum de Catalunya, un marc jurídic que per primera vegada a Europa recull tota la legislació dispersa en matèria de consum. El visitant, a través d’una activitat interactiva on es simulen situacions de consum reals, pot comprovar com el protegeix la nova legislació.


2.- Drets i deures

En aquesta zona es presenta l’espai d’empreses, part fonamental en les relacions de consum, i es convida al visitant a realitzar, a través d’un programa interactiu, un petit test d’autoavaluació per conèixer el grau de coneixement dels seus drets i deures.


3.- Seguretat de productes

En aquest espai es promou la complicitat de les persones consumidores en els temes de seguretat i, a més, es representen les relacions que s’estableixen entre les autoritats de consum dels diferents països a través de les xarxes internacionals i la participació de Catalunya en aquesta estructura.

El visitant pot reflexionar sobre aquests temes a través d’un programa interactiu que mostra una selecció d’objectes i els punts claus dels mateixos on s’ha de parar especial atenció pel què fa la seguretat. A més a més, es presenta una petita mostra de productes retirats amb l’explicació del risc que comportava per a la seguretat de les persones.


4.- Informació i formació

En aquest espai es mostren les activitats de l’Agència Catalana del Consum i es fa una visita guiada per dos programes d’informació a les persones consumidores que fan referència a la lectura de les factures dels principals subministraments: aigua, llum i gas i al programa sobre la gestió del pressupost familiar. Precisament, tant formació com informació són dos puntals de la política de consum desenvolupada per l’ACC i així es fa palès en tota l’activitat de l’Escola Catalana del Consum i la comunicació que dur a terme l’agència a través de múltiples canals de comunicació.


5.- Consum reflexiu

Tanca l’exposició un vídeo de la tasca que fa la xarxa NEPIM, on es recullen algunes de les iniciatives més representatives dutes a terme per gran part de les regions que formen part de la xarxa.

En aquest espai el visitant podrà aprofundir en conceptes tant importants com: consum crític, consum responsable, comerç just, autosuficiència de les persones consumidores, consum sostenible o estalvi energètic, que s’han anat desenvolupant al llard de tota l’exposició.


Aquesta exposició té un format original i diferent ja que es podrà veure i consultar de manera interactiva dintre d’uns contenidors que estaran instal•lats entre l’ 1 i el 13 de març, a la Plaça Major. Els dies i l’horari de visites serà de dilluns a diumenges de 10 a 21h. L’exposició s’emmarca dins de les activitats que es duen a terme durant el Mes del Consum.  També, pots consultar la galeria d'imatges de l'exposició.


Edicions locals