Inauguració del Formula Catalunya de Karting 2013

Un ampli nombre de pilots -55 en total- van poder gaudir el passat 24 de març de la configuració D del circuit català.


El Formula Catalunya 2013 va quedar inaugurat amb la celebració de la primera cursa de la temporada al Kartòdrom Catalunya. La gran novetat d’aquesta temporada, l’aparició de la nova categoria Iame X30, va debutar amb gran èxit, convertint-se en la cursa amb més participació de totes amb un total de 15 pilots. 
Les previsions meteorològiques inicials preveien unes primeres curses amb la presencia de la pluja. Per sort, durant tot el primer matí de competició de l’any 2013, la meteorologia va respectar els pilots.
A continuació, repassem què va passar en cada una de las cinc categories del Formula Catalunya.


Categoria CADET

Daniel Tkachenco va estar el gran protagonista de la primera jornada de la temporada. Tkachenco començava fort el matí fent la pole position per, gairebé, 4 dècimes respecte l’actual campió -Marc Pernia-. La primera màniga va començar amb problemes en la sortida per Uri Herrera, que va provocar que s’avortés. Una vegada iniciada la cursa, en la sortida, Victor Jarque que sortia segon va passar Marc Pernia. Les tres primeres posicions es van mantindre al llarg de tota la cursa. Tkachenco, després de liderar la cursa de principi a fi, va dir que havia sigut una cursa fàcil, però que es va divertir molt. La segona màniga l’ha va guanyar Marc Pernia, seguit de Daniel Tkachenco i Max Ribas. Ribas i Victor Martínez van protagonitzar la millor lluita de la cursa, on es va unir la gran estrella del dia de la categoria a tan sols 2 voltes pel final. 
Tkachenco va poder passar els dos pilots en l’última volta i, així, convertir-se en el primer líder de la categoria amb 28 punts, una classificació general encara de forma oficiosa per les verificacions tècniques que es van fer al finalitzar la prova.

Categoria Junior

La categoria Junior ens va deixar un gran duel entre Marc Ribas i Marc de Fulgencio. En la primera màniga, Ribas sortia segon i De Fulgencio tercer, seguint de ben a prop a l’home de la pole, Manel Gallofré. A l’equador de la cursa, Gallofré va perdre el ritme i va deixar els dos pilots lluitant per la victòria. Finalment, Marc Ribas va guanyar el primer duel per tan sols 0.123 segons. La segona màniga començava amb una sortida amb bastants tocs, però sense incidències greus. Eric Alonso, que sortia segon, va pujar a la primera posició després que Guillem Cebrian, autor de la pole, es va veure involucrat en un d’aquests tocs, quedant-se en la darrera posició. Marc Ribas, que sortia setè, va remuntar ràpidament fins arribar a la primera posició. De Fulgencio va tindreuna mica més de dificultat per remuntar, però es va poder col•locar segon a tan sols dos voltes pel final.


Categoria Amateur

Les noies van ser les protagonistes en la categoria Amateur. La primera màniga ens va deixar imatges espectaculars; fins a 6 pilots rodaven enganxats lluitant pel liderat de la cursa. Raquel Marin es va intentar escapar en les últimes voltes i va aconseguir guanyar la primera prova per més de 2 segons. El podi el tancava Maria Carandell, segona, i Toño Alcon, tercer. Belén García va quedar en la quarta posició, demostrant un clar domini femení. La guanyadora d’aquesta primera màniga va tindre dificultats en l’inici de la segona. Marin no va fer una bona sortida, però de seguida va començar a fer volta ràpida rere volta ràpida i va lluitar per la segona posició amb Daniel Albiñana en les últimes voltes, tot i que es va haver de conformar amb la tercera plaça. D’altra banda, Carandell sí que va remuntar a la perfecció i va guanyar la cursa, després de sortir sisena.


Categoria Senior Rotax Max

La categoria Senior Rotax Max va ser la menys participativa, amb 7 pilots amb pista. La primera màniga va estar dominada de principi a fi per Xavier Puigdelliure, traient-li al segon classificat gairebé sis segons. Precisament, en les últimes voltes, la lluita més interessant va ser per la segona posició entre Javi Plaza i Amancio Paquez. Plaza, finalment, va mantindre el segon graó del podi i Paquez va quedar tercer. La segona màniga també va tindre una lluita espectacular per la segona posició. El guanyador de la cursa anterior, Puigdelliure, va intentar remuntar, però es va desesperar fins el punt de rebre un avís per part dels comissaris. Alex Molina, que havia abandonat en la primera màniga, es va recuperar i va aconseguir la victòria, seguit d’Antoni Cano i Javi Plaza.


Categoria Senior X30

La nova categoria Senior X30 va ser la més concorreguda de totes, amb 15 participants. Això va provocar que hi hagués molts tocs durant la cursa. En la primera màniga, la gran sorpresa va arribar en la volta 6, quan el campió Marc Crusellas va ser exclòs de la cursa per conducta antiesportiva, després de provocar un toc amb Ismael Rodríguez. Carlos Mandome, gran favorit, ho va aprofitar per guanyar clarament una cursa que ell mateix declarava com a “fàcil”. El podi el tancaven Miguel Soler, segon, i Quiko Samper. En la segona màniga es van veure les imatges més espectaculars; tots els participants anaven al límit i ningú es distanciava. Gerard Cebrian, que va abandonar molt empipat la cursa, va provocar que les distancies es separessin. La lluita final per la victòria només estava entre tres pilots; Marc Ruzafa, Coque Graells i Carlos Mandome. El favorit Mandome es va conformar amb la tercera posició. 

Ruzafa i Graells van lluitar fins l’última corba i, finalment, es va emportar la victòria Ruzafa, deixant Coque Graells amb ganes de revenja per la pròxima cita. Tal i com va passar en la categoria Cadet, les classificacions de la Senior X30 són, encara, oficioses a la espera de les verificacions tècniques així com les anàlisi de combustible a diferents participants.

La pròxima cursa del Formula Catalunya 2013 es disputarà el 21 d’abril en la configuració B inversa del Kartòdrom Catalunya.

Edicions locals