El Parlament aprova la moció de CiU perquè la Generalitat pugui accedir a l’arbitratge per tots els afectats de les participacions preferents

Montserrat Ribera insta el Ministre De Guindos a rubricar el seu compromís verbal perquè l’arbitratge afecti les preferents de Caixa Laietana bescanviades per accions de Bankia i sigui a través de l’Agència Catalana del Consum .

El Parlament de Catalunya ha aprovat un moció de Convergència i Unió que reclama que la Generalitat de Catalunya accedeixi a l’arbitratge amb les entitats financeres, a través de l’Agència Catalana de Consum. La diputada de CiU Montserrat Ribera ha afirmat que “un cop vist que s’ha produït un engany; donem el nostre suport i solidaritat als afectats i manifestem que es restableixi la situació alterada”. La moció ha estat aprovada  per unanimitat en un dels seus punts i per 100 vots a favor en la resta mostrant l’ampli consens que genera aquesta mesura; amb els vots contraris del PP i les abstencions de Ciutadans.   
 
La diputada de CiU també ha instat el Ministre d’Economia i Competitivitat, Luís de Guindos, a que “formalitzi el seu compromís verbal” perquè l’arbitratge també afecti les preferents de Caixa Laietana que van ser bescanviades per accions de Bankia; i que aquest es pugui fer a través de l’Agència Catalana de Consum. Ribera ha recordat: “Amb les accions de Bankia, l’Agència Catalana del Consum ara no hi pot actuar perquè depèn de Madrid”. Per això ha demanat que “es pugui fer des d’aquí”.
 
La diputada ha contrastat la tasca que s’està fent des del Departament d’Empresa i Ocupació amb “la deixadesa, al seu moment del Banc d’Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors”. Ribera ha apuntat que des de que la Comissió Europea i el govern de l’Estat permeten l’arbitratge, l’Agència Catalana del Consum ha rebut fins a 13.000 sol•licituds per productes financers de Catalunya Caixa. “Ja han estat acceptades més de 10.000 sol•licituds, 4.500 laudes iniciats. I d’aquests, 2.252 dictats amb el 100% del valor nominal tornat”. La diputada nacionalista ha subratllat aquestes dades, afegint que aquesta entitat ja ha tornat 40 milions d’euros. Davant d’aquesta tasca realitzada per l’Agència, la moció també requereix que l’organisme català pugui participar a la comissió de de seguiment creada pel Ministeri d’Economia.
 
La diputada ha finalitzat la seva intervenció amb un prec al Partit Popular i al PSOE. “Mani qui mani al govern de l’Estat, el que cal és que els òrgans que han de controlar, controlin de veritat. Perquè el que va passar és que no ho van fer”; ha dit la diputada de la federació nacionalista en referència al Banc d’Espanya i a la CNMV.  

Edicions locals