Mollet celebra la Diada de Catalunya

Dimecres es commemora la Diada de Catalunya, la festa nacional de Catalunya que recorda la darrera defensa de Barcelona l'11 de setembre de 1714. La Diada de l'Onze de Setembre va ser declarada institucionalment com la festa nacional de Catalunya gràcies


L'ACTE INSTITUCIONAL

A la nostra ciutat, el Consistori commemora cada any l'Onze de Setembre amb un acte institucional i una ofrena floral al monument a Rafael Casanova de l'artista molletà Cesc Bas. L'acte s'iniciarà amb la interpretació de peces musicals tradicionals per part de les corals El Clavell i Capella de Santa Maria i la Banda de Joves Músics.

Enguany la hissada de la bandera en solitari al pal del monument de Rafael Casanova anirà a càrrec de dos infants de la Coral El Clavell, que celebra el centenari de la seva fundació. La hissada de la senyera anirà acompanyada de la interpretació del Cant de la Senyera, que donarà pas a l'ofrena floral. La bandera romandrà al pal del monument de Rafael Casanova durant tot el dia i també estarà penjada en solitari als pals de la plaça de Prat de la Riba.
L'any passat l'ofrena floral va ser molt participativa i hi van prendre part prop d'un centenar d'entitats de la ciutat. Aquest any s'espera assolir un nivell de participació similar.

Per recordar la celebració i mostrar el reconeixement i l'adhesió de la ciutat de Mollet a la Diada Nacional de Catalunya, l'Ajuntament ha instal·lat en els eixos principals de la ciutat banderoles commemoratives de la Diada.


A BANDA DE L'ACTE INSTITUCIONAL

Dimarts 10 de setembre, vigília de la Diada, el Mercat Vell acollirà, a les 21.30 hores, la Cantada d'Havaneres amb el grup Mestre d'Aixa, organitzada per Convergència i Unió de Mollet. El preu de l'entrada és de 2 quilos d'aliments o de 2 euros que es destinaran íntegrament al Banc d'Aliments de Mollet.

Un cop finalitzi el concert, a les 23.30 hores, s'iniciarà la Marxa de Torxes amb l'Assemblea Nacional Catalana de Mollet i amb Ara Mollet-ERC, des de la plaça Prat de la Riba fins al monument a Rafael Casanova, on s'oferirà un cremat de rom per a tots els assistents.

El dimecres, abans de l’ofrena floral, a les 11 hores, Ara Mollet-ERC ha organitzat una concentració a la plaça Catalunya. A les 11.45 hores es farà una cercavila fins el monument de Rafael Casanova i una ofrena floral prèvia a l’acte institucional al qual la formació molletana no dóna suport per considerar-lo “un acte sense reivindicació i descafeïnat”. A les 12.30 hores s’iniciarà una altra cercavila fins el Pavelló de Riera Seca per participar a la Via Catalana per la Independència.


VIA CATALANA CAP A LA INDEPENDÈNCIA


La Diada de Catalunya també és un moment per reivindicar i organitzacions i partits polítics aprofiten la jornada per demanar la consulta i la independència del poble català. En aquest sentit, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) organitza la Via Catalana cap a la Independència, la cadena humana que recorrerà Catalunya de nord a sud. Tal com manifesten des de l’ANC, “l’objectiu de la cadena humana de l’Onze de Setembre és el d’esdevenir l’avantsala de la independència i fer que la consulta es dugui a terme el més aviat possible”.

Des de l’ANC de Mollet s’enviaran 11 autobusos per cobrir diferents trams de Catalunya, que transportaran a uns 750 molletans. A banda de les persones que es traslladin amb autobusos, més de 450 molletans es desplaçaran amb el seu propi vehicle per formar part d’un acte històric. Per participar a la Via Catalana cap a la Independència cal inscriure’s al Casal Cultural de Mollet, de dilluns a divendres, de 17 h a 19 hores. També, dissabte l’ANC de Mollet estarà present a la plaça Catalunya per oferir informació a tots els interessants, des de les 18 h fins les 21 hores. 

Serà dimecres, a les 13 hores, quan els autobusos sortiran des del Pavelló de Riera Seca per dirigir-se als trams assignats de la cadena humana. Es recomana als assistents portar samarreta groga o, si no és possible, de color clar. 
La pregunta... Vostè participarà als actes de la diada?Manuel Luque, 70 anys,
Barri de la Riera Seca

“És un tema complicat perparlar. Jo no crec que participi en els actes que es duran a terme, però respecto del tot a aquells que decideixin fer-ho. Crec que tot això ha de basar-se en el respecte: de la mateixa manera que respecto jo a tothom, tothom ha de respectar també el que pugui pensar jo”.
Abelardo Ramírez, 32 anys,
Barri de Can Pantiquet

“Jo penso participar-hi de manera activa. Estaré a Barcelona.Considero que la iniciativa de la Via Catalana és una gran proposta i una manera de fer-nos notar. Vull que el meu fill no se senti català de segona. Crec que s’ha de ser solidari i compromès amb el país i la Diada és la data més assenyalada per ser-ho. La gent no ha de tenir por a fer-se escoltar.
Mingo Mendoza, 70 anys,
 Barri de Plana Lledó

“Si fos una mica més jove, seria el primer que participaria en la festivitat i en tots els actes que s’hi duran a terme. Estic molt a favor de tot el que s’està fent. Sóc de pare andalús i de mare extremenya, però això no treu que cregui que molts estan vivint a costa de nosaltres i que la Diada és un gran moment per alçar la veu”.
Sandra Fernández, 24 anys,
Barri del Centre

“Jo sí que participaré dels actes de la Diada. M’he apuntat per formar part de la Via Catalana cap a la Independència, tot i que no em considero realment independentista. Des que es va proposar em va semblar un projecte molt interessant i original, que podria servir per fer-nos notar d’una manera alegre, divertida i pacífica”.

Nieves Pérez, 53 anys,
Barri del Centre

“No estic massa al corrent dels actes que es duran a terme. Sí que he escoltat que es farà la cadena humana que i, de fet em sembla una idea curiosa i que pot sortir força bé. Però el cert és que jo no tinc previst, de moment, formar-ne part. Respecto a tots aquells que ho facin i de fet en part els entenc”.


Alberto Alcázar, 25 anys,
 Barri de l’Estació de França

“L’onze de setembre és una data de caire reivindicatiu. Malgrat que la lluita ha de ser sostinguda i constant, la Diada és un bon moment per demostrar al carrer la voluntat d’una majoria social que recolza el dret a decidir i que ha escollit la independència  com a següent pas del camí col·lectiu dels catalans i catalanes”.


Valentín Fernández, 65 anys,
Barri del Centre

“Jo no tinc previst participar-hi. Comprenc que hi hagi molta gent emprenyada, però crec que potser s’està confonent una mica quina és la prioritat. Estem en un moment molt difícil, en què moltes famílies amb prou feines poden tirar endavant. El més important ara és sortir de la crisi i, després, parlar de tota la resta de qüestions”.

Àngel Mínguez, 65 anys,
Barri de l'Estació de França


"Si estic disponible i no tinc res que m'ho impedeixi, crec que participaré dels actes de la Diada. Estic molt d'acord amb tot el que s'està fent i proposant. De fet, crec que encara s'hauria de fer més. La Via Catalana és una molt bona iniciativa, de ben segur a Madrid no farà molta gràcia que tingui l'èxit que de ben segur tindrà".

Edicions locals