2013, la Diada més reivindicativa

Els molletans van celebrar l’Onze de Setembre a la nostra ciutat i a bona part de Catalunya.

Enguany, Mollet ha viscut la Diada de Catalunya des d’una posició diferent als altres anys a causa de la important participació a la Via Catalana per la Independència. Per una banda, a les 12 del migdia es va realitzar l’acte oficial amb l’ofrena floral al monument a Rafael Casanova i a partir de les 13 h els molletans van dirigir-se cap a la Via Catalana per la Independència.
La Diada, però, va iniciar-se un dia abans amb el concert que Convergència i Unió de Mollet va organitzar la vigília de la festivitat. El concert va tenir lloc al Mercat Vell a partir de les 21.30 h i va comptar amb la participació del grup Mestre d’Aixa, que va dur a terme una cantada d’Havaneres davant d’una setantena de persones.

Una vegada acabat el concert, a partir de les 23.30 h, l’Assemblea Nacional Catalana de Mollet va organitzar la tradicional Marxa de Torxes. Encapçalant la concentració, una gran pancarta proclamava: ‘Mollet per la independència’. L’ambient va ser festiu i pacífic i els crits i càntics en favor de la independència de Catalunya van ser l’esperada banda sonora de la manifestació. El passeig va iniciar-se a la Plaça Prat de la Riba i va acabar al monument en honor a Rafael Casanova. Quan el centenar de persones va arribar al destí, tothom va cantar l’himne dels segadors tot onejant les estelades que acompanyaven als assistents. Per acabar, va oferir-se un rom cremat per a tothom.

Al dia següent, el mateix monument va rebre l’ofrena floral per part de l’Ajuntament, partit polítics, amb l’excepció d’Ara Mollet-ERC, i entitats de la ciutat. L’acte va comptar amb la col•laboració de la Banda de Joves Músics i les corals El Clavell i Capella de Santa Maria.
Ara Mollet-ERC va realitzar la seva pròpia ofrena floral abans de dirigir-se cap els autobusos que l’ANC de Mollet havia convocat per desplaçar-se a la Via Catalana per la Independència. La formació política no va unir-se a l’acte oficial per considerar-lo “un acte repetitiu, sense reivindicació, on l’esquerra no pot estar al cantó del Partit Popular i d’un Partit Socialista que no té res clar” explica Oriol López, portaveu d’Ara Mollet-ERC.

A les 13 h els 12 autobusos van sortir des del Pavelló d’Esports Riera Seca per dirigir-se a la Via Catalana per la Independència. Així, 720 molletans van desplaçar-se amb els autobusos que l’ANC de Mollet havia habilitat per traslladar les persones als trams assignats. També, unes 500 molletans més van decidir sumar-se a la Via Catalana per la Independència pel seu compte i anar amb els seus vehicles particulars.

En l’últim moment es va crear el Tram 0 perquè totes aquelles persones que s’havien quedat sense plaça poguessin constar com a inscrites i poguessin participar en qualsevol dels trams de la cadena humana. “Les inscripcions es van desbordar i a molts indrets de Catalunya s’hi van fer dues cadenes, una just davant de l’altra, per poder acollir a tota la gent” explica Josep Cot, membre de l’ANC de Mollet.

“Ara és l’hora de la política i de que els partits treballin per convocar la consulta l’any vinent així, un cop s’assoleixi l’Estat Propi, l’ANC haurà acabat la seva feina” explica Cot. De la seva banda, López assegurava que “la gent està esperançada i res pot aturar el procés a decidir. Durant el 2014 els polítics a nivell nacional han de treballar per trobar una solució”.

Així, durant l’Onze de Setembre Catalunya ha estat notícia a tot arreu, tant nacionalment com internacionalment, no per la commemoració sinó també per la reivindicació.

Edicions locals