Mollet atorgarà el títol de fill il•lustre a Josep Maria Suñé i Arbussà

Durant el proper ple municipal es concedirà el títol de fill il·lustre de Mollet del Vallès i s’entregarà la Medalla de la Ciutat a Josep Maria Suñé i Arbussà (1928), catedràtic de Farmàcia i intel•lectual molletà.

El Ple municipal del proper dilluns 28 d’octubre aprovarà atorgar la distinció més important de la ciutat a Josep Maria Suñé i Arbussà (1928), prolífic catedràtic de Farmàcia i intel•lectual molletà. Suñé és fill del mestre Antoni Suñé, músic i compositor, i es va doctorar en Farmàcia l’any 1955 amb la tesi ‘Estudio de emulsiones consistentes y excipientes emulgentes para pomadas: Excipientes absorventes’, premi extraordinari i premi ‘Clarina’ de la Real Academia de Farmacia de Madrid. Ha editat diferents publicacions sobre farmàcia, entre elles el tractat ‘Legislación Farmacéutica Española (1966)’, que es convertí en referent per a totes les universitats espanyoles i del qual s’han imprès onze edicions.

Suñé ha exercit com a catedràtic a la Universitat de Granada entre els anys 1958 i 1998. Allà va crear el Museu de la Història de la Farmàcia que l’any 2008 passa a dir-se ‘Museo de la Historia de la Farmacia de la Facultad de Farmacia de Granada Profesor Jose María Suñé Arbussà’.

Pel que fa a la seva tasca vinculada amb la seva ciutat natal, Mollet del Vallès, Suñé va mostrar sempre la seva inquietud per la cultura i per la història, amb conferències i estudis. Durant els anys 40 i 50 va estar estretament vinculat al Centre Parroquial, on l’any 1947 crea la biblioteca, i de manera especial al seu grup de teatre, amb el paper d’apuntador i més esporàdicament d’actor. Podem considerar-lo creador i pràcticament ànima de la revista del Centre Parroquial, ‘Sembra’, des d’on escriu cròniques de l’activitat i les inquietuds de l’entitat i especialment del seu grup de teatre.

L’any 2000, Josep M. Suñé va fer una donació documental a l’Arxiu Històric Municipal, que compta amb un ampli ventall de documents compresos entre l’any 1789 amb el ‘Nomenclator de las ciudades, villas lugares. Año1789. Mollet’, fins l’any 1999, amb la carta de donació a l’Arxiu Històric Municipal per part de Josep Maria Suñé del Manual para uso de la Asociación de hijas de María de Mollet del Vallès.

Últimament, un dels seus lligams ha estat el Centre d’Estudis Molletans. El dia de Sant Vicenç de 2010, en la presentació del número 25 de la revista ‘Notes’, l’Ajuntament el va convidar a fer la conferència commemorativa de l’acte, que es pot llegir íntegrament en el ‘Notes 26’, sota el títol ‘Reflexions d’un molletà a l’entorn de la història de la revista Notes, del Centre d’Estudis Molletans’. Anys anteriors hi havia escrit diverses articles sobre la vida cultural i religiosa a Mollet als anys  40.

Medalla de la Ciutat
La Medalla de la Ciutat és la distinció més important i es concedeix com a reconeixement i agraïment de la ciutat envers persones físiques o jurídiques per una actuació o conjunt d’activitats que hagin tingut un extraordinari relleu i transcendència d’enaltiment de la ciutat o de servei i de dedicació al progrés i benestar de la ciutat i de la seva ciutadania, amb ampli ressò més enllà de l’àmbit molletà.

Ostenten la Medalla de la Ciutat el pintor Joan Abelló, el politòleg Jordi Solé Tura, el músic i compositor Josep Solà i l’actor Josep Maria Pou.

La Medalla de la Ciutat li serà concedida a Josep Maria Suñé en un acte solemne al Ple de l’Ajuntament que se celebrarà al voltant del Dia de la Ciutat, que se celebra el 4 de novembre.

Edicions locals