L’Ajuntament i la PAH treballen per evitar desnonaments i millorar els ajuts socials

L’equip de govern i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) presenten un acord en forma de moció al proper ple municipal amb accions en l’àmbit dels desnonaments, el dret a l’habitatge i ajuts socials.


Dilluns es presentarà al ple un acord perquè sigui aprovat pels grups municipals amb l’objectiu d’intentar evitar els desnonaments i oferir més ajuts socials i de reallotjament a les famílies afectades per processos de desnonament.

En aquest sentit, l’Ajuntament demanarà periòdicament informació als Jutjats dels processos judicials per denonament que estiguin en curs a Mollet. També sol•licitarà la suspensió del processos de desnonament, sempre que aquest recaigui sobre un habitatge únic i habitual i sempre que els afectats puguin quedar en risc d’exclusió social.  L’acord també preveu que en el cas de l’execució efectiva d’un desnonament, la policia municipal no actuï d’ofici.

Segons xifres facilitades per la PAH, a Mollet hi hauria més d’un centenar de pisos buits propietat d’entitats bancàries.  El portaveu de la PAH a Mollet, Israel Guifridda, ha explicat que “la Plataforma lluitem perquè els bancs allarguin el procés i permetin les famílies solucionar el seu problema, no volem que se’ns regali res, volem negociar i temps per pagar”. En aquest sentit, l’alcalde, Josep Monràs, apuntava que “els bancs han d’entendre i fer l’esforç d’allargar els pagaments perquè les famílies puguin viure a casa seva. És millor tenir un pis ben ocupat que no desocupat’.

També, Monràs afegia que els bancs són “empreses privades que estan treballant amb diners públics i el Govern hauria d’exigir que els bancs ajudin a la societat”.

L’acord també recull diferents mesures per afavorir el reallotjament de les persones que hagin estat desnonades o famílies en risc de exclusió social en habitatges amb un lloguer assequible. Per aquest motiu, l’Ajuntament treballa amb l’objectiu que els habitatges buits que estiguin en mans d’entitats bancàries siguin posats a la Borsa de Lloguer municipal en règim d’un lloguer social assequible.

A més, l’Ajuntament de Mollet també demanarà a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (antiga Adigsa) que agilitzi els tràmits judicials per recuperar els habitatges ocupats il•legalment, ja que hi ha famílies amb tots els papers i requisits en regla que estan en llista d’espera. L’alcalde ha declarat que l’Ajuntament està treballant conjuntament amb la Generalitat per gestionar el parc d’habitatges de l’Agència de l’Habitatge a Mollet.

Pel que fa als ajuts socials,  l’Ajuntament continuarà la mesura de no cobrar la plusvàlua de les transmissions que siguin conseqüència d’un execució hipotecària i establirà nous mecanismes d’ajut al pagament de l’IBI en els casos de desnonament (actualment ja s’apliquen per a persones aturades amb escassa capacitat econòmica).

Edicions locals