Bones pràctiques en Salut Mental
La Taula de Salut Mental valora molt positivament la campanya antiestigma ‘Sóc com tu, ets com jo’.
Els professionals de la Taula de Salut Mental han valorat molt positivament les tasques desenvolupades a la campanya ‘Sóc com tu, ets com jo’ que té com a finalitat sensibilitzar a la societat i lluitar contra l’estigma que pateixen totes les persones (infants i adults) que tenen una malaltia mental. Cadascun dels mesos en els que s’ha desenvolupat la campanya ha estat dedicat a un tema i les accions que s’han desenvolupat son taules rodones, tallers, xerrades i intervencions en els mitjans de comunicació.
El coordinador de l’Àrea de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Materno-Infantil Sant Joan de Déu, Jon Izaguirre, explicava que la feina de la Taula mostra “l’esforç sostingut durant molts mesos. Hem de col·laborar i treballar en xarxa i més en aquest clima de reducció de recursos”. De la seva banda, la directora de Comunicació de la Federació Salut Mental Catalunya, Elisenda Ferrer, explicava que estan desenvolupant taules a tota Catalunya i “Mollet és un bon exemple”. El cap del servei de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital de Mollet, Antoni Coromines, explicava que “els problemes de salut mental no són una cosa que hem d’amagar. S’ha de mirar cara a cara a la malaltia per poder-la tractar correctament”.
L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, proposava “transformar la incomoditat de la malaltia mental en una normalitat per la societat” ja que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) un 20% de la població mundial pateix o patirà algun trastorn mental al llarg de la seva vida.
A la nostra ciutat, el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) atén uns 1.400 casos anuals, dels quals a l’entorn del 14% es consideren trastorns mentals greus. Pel que fa als adults, els serveis especialitzats atenen uns 3.000 casos anuals. A aquestes xifres cal sumar els casos que s’atenen directament des de l’atenció primària i no requereixen serveis especialitzats.