Joan Josep Nuet: “Catalunya ha de constituir-se en un ens polític sobirà”

El diputat i Coordinador General d'EUiA defensa a Mollet la construcció d'una “Catalunya sobirana, democràtica i al servei de les classes populars”.

El Casal Cultural va acollir divendres el debat organitzat per La Coalició ICV-EUiA sota el títol ‘República Catalana: Cap a un Procés Constituent per a Catalunya’. L'acte, que va aplegar més de 100 persones, va comptar amb les intervencions de Marina Escribano, portaveu de La Coalició de Mollet, i Joan Josep Nuet, diputat al Congrés i Coordinador General d'EUiA.

“Ens trobem en un moment de transició, perquè s'ha esgotat un model, perquè hi ha plantejaments que són obsolets, i hi ha noves aspiracions nacionals" afirmava Marina Escribano, la portaveu de La Coalició. "Fa temps que la gent ha dit prou, que és conscient que les coses estan canviant, i es mobilitza per aquest canvi necessari, contra la crisi i les polítiques de dretes, i aquest any serà - com els que ens precedeixen- l'any en què el poble es segueixi organitzant i reivindicant, com els veïns de Gamonal. També 2014 és l'any en què el poble de Catalunya hem de poder decidir el futur del nostre país, i per aquest motiu volíem organitzar aquest debat, per parlar de quina Catalunya volem i com la farem realitat”.

A la seva intervenció inicial, Nuet va fer un repàs històric de les causes que han portat a Catalunya fins a la situació actual, per concloure que “ja no podem continuar essent una comunitat autònoma del Regne d'Espanya”. Per al diputat, “Catalunya ha de constituir-se en un ens polític sobirà. I aquest ens polític, què serà? Un principat? Un regne? Òbviament no, Catalunya ha de ser una república. Però quan en aquest país es parla de República, nosaltres no estem parlant d'una forma d'estat, no estem parlant de tenir un president, estem parlant de molt més: la República, per a la tradició d'aquest país, significa una idea de progrés, de justícia social, de democràcia, una manera de gestionar allò que és de tots des del poble i al servei del poble. Això és la República Catalana, i aquest és el nostre projecte”.

Després de les intervencions, l'acte va continuar amb les preguntes dels assistents en persona o les que arribaven per les xarxes socials. Nuet va contestar prop de 25 preguntes sobre molts temes referents al procés català, des de la celebració de la consulta i quina estratègia seguir si l'Estat la prohibeix, com ha d'actuar l'esquerra en l'escenari actual al carrer i al parlament, la situació del PSC, com es viu el procés a Madrid i al Congrés, fins a quina estratègia hem de seguir per aconseguir que el projecte popular i d'esquerres guanyi.

En aquest sentit, tant Escribano com Nuet van plantejar la necessitat d'articular un gran front unitari que inclogui partits, activistes, moviments socials i persones de l'esquerra social i política per plantar cara als governs i a la troika, esdevenir majoria i canviar la realitat. I per avançar en aquest procés unitari, van convidar els assistents a l'Assemblea Oberta que sota l'eslògan “Ara és demà” se celebrarà el pròxim dissabte 1 de febrer a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona.

Edicions locals