El Ple aprova l’incostitucionalitat de LRSAL

Amb la negativa del PP, el Ple de dilluns aprovava defensar l’autonomia local en contra la ‘Ley de Racionalización y Sostenibilidad de la Administración Local’.

Dilluns els grups municipals amb representació a l’Ajunta-ment, a excepció del Partit Popular, donaven l’esquena a LRSAL, la llei que el govern de l’estat va aprovar el 27 de desembre de 2013 i que està en vigor des de principi d’any. Així, el Consistori molletà es va sumar a d’altres municipis catalans que també presentaran la moció a les seves sessions plenàries. 


El portaveu d’Ara Mollet-ERC, Oriol López, definia la nova llei com una mesura “antiracional i antisocial, que va en contra de les competències locals i que ens deixa a les trinxeres quan les coses van malament”. També, apuntava que si la via de la inconstitucionalitat no funciona s’hauria d’explorar la via de la insubmissió i es mostrava al costat del govern municipal per “defensar el món local”.


La portaveu d’ICV-EUiA, Marina Escribano, definia la llei com “recentralitzadora” i es mostrava satisfeta de “poder treballar conjuntament en aquesta lluita”. Tanmateix, afirmava confiar en què les administracions “podran trobar la manera per establir convenir i mantenir els serveis que donen resposta a les necessitats de la gent”. 


El portaveu de CiU, Joan Daví, recordava la magnitud de la negativa a la llei amb el “gran nombre de municipis que s’estan sumant” i criticava a l’estat en considerar que “està regulant molt malament els conflictes”.


La portaveu popular, Susana Calvo, rebatia a l’oposició dient que “no es pot parlar del tancament de depèn quin servei perquè moltes competències no són de l’Ajuntament sinó de la comunitat autònoma. Es podran seguir prestant serveis però els que disposin de la corresponent partida econòmica”. També, admetia la “necessitat d’un nou finançament” i s’excusava dient que “sempre s’ha volgut millorar i mai s’ha aconseguit així que és culpa de tots els partits polítics i no pas d’un”.


L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, concloïa afirmant que els afectats en aquesta llei no seran els ajuntaments sinó “els serveis públics que es presten als ciutadans i ciutadanes”.

Edicions locals