“El càncer de còlon es pot detectar precoçment amb una prova molt senzilla”

La doctora Gemma Binefa ha explicat a La Marineta que el principal factor de risc és l'edat, pel que cal conscienciar de la importància de fer-se la prova a partir dels 50 anys.

El càncer de còlon i recte és el tercer càncer més mortal, amb més de 650.000 morts cada any a tot el món. Però, es pot prevenir? Aquest dimarts a la tarda la doctora Gemma Binefa ha explicat a La Marineta que el càncer colorectal no només es pot prevenir, sinó que es pot detectar precoçment d'una manera molt senzilla. Ho ha argumentat en la conferència 'Càncer colorectal, es pot prevenir?', organitzada per l'Associació Catalunya contra el Càncer. “Si es descobreix en els seus estadis inicials, entre un 70 i un 90% dels malalts superen el càncer de còlon”, assegura la doctora Binefa, que des del 2006 és Coordinadora del programa de cribatge de càncer de còlon i recte de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

En la xerrada, Gemma Binefa ha explicat als assistents la forma de prevenir la malaltia, com és el fet de mantenir un estil de vida saludable. La doctora, però, també ha volgut conscienciar-los sobre la importància de fer-se la prova de prevenció a partir dels 50 anys, ja que el principal factor de risc és l'edat. “L'important és detectar la malaltia quan encara és molt incipient, amb una prova molt senzilla que es pot fer a casa”, indica Binefa. La prova consisteix en prendre una mostra de femta i buscar-hi sang oculta. Segons la doctora Binefa, “aquesta sang que no es veu a simple vista pot indicar l'existència d'un càncer o d'una ferida precancerosa”. El treball a l'ICO per prevenir el càncer colorectal es basa a detectar aquestes lesions que adverteixen de la malaltia. “Més del 90% dels càncers de còlon apareixen arran del creixement d'adenomes, unes lesions que sorgeixen dins del còlon –explica la doctora–. Si no s'extreuen, van creixent fins que apareix el càncer; però si es treuen, el risc disminueix considerablement”. Afecta tant a homes com a dones per igual, però Binefa lamenta la poca implicació dels homes. “Cal fer una crida per a que els homes participin més en aquests programes de prevenció”, reclama la doctora.

La conferència de dimarts s'emmarca dins del cicle de conferències trimestrals que l'Associació Catalunya contra el Càncer va iniciar el passat setembre. “L'objectiu és conscienciar sobre la importància de prevenir i detectar precoçment el càncer”, destaca Carme Segú, presidenta de la Junta Local de la institució a Mollet. Per al pròxim mes de juny està previst organitzar una conferència sobre el càncer de pell. L'Associació planifica mensualment altres xerrades informatives, adreçades a afectats o a familiars de malalts, que tracten temes ben diversos. El proper 8 d'abril es durà a terme una sessió amb un fisioterapeuta. “La idea és que el professional doni nocions o pautes per fer exercici que permeti els afectats a millorar el seu benestar”, indica Segú.   

Edicions locals