Mollet acull una exposició per commemorar el 75è aniversari del final de la Guerra Civil

Enguany es compleix el 75è aniversari del final de la Guerra Civil i l’inici de l’exili republicà. Per commemorar aquests esdeveniments, i a l’entorn de la celebració del 83 aniversari de la II República, l’Ajuntament de Mollet ha programat diferents acti

El Centre Cultural La Marineta acollirà l’exposició 'La Maternitat d’Elna. Bressol de l’exili 1939-1944' entre els dies 8 d’abril i 17 de maig. Aquesta exposició, promoguda pel Memorial Democràtic de Catalunya i l’Ajuntament d’Elna, neix a partir de la voluntat de difondre la història de la Maternitat d’Elna, especialment a Catalunya.

 

La Maternitat d’Elna, que es va posar en marxa el novembre de 1939, va ser un projecte exemplar de solidaritat i humanitat d’una jove mestra suïssa, Elisabeth Eidenbenz, durant el període d’exili de la guerra civil espanyola. Aquesta dona va aconseguir evitar l’alt índex de mortaldat infantil que hi havia en els camps de concentració francesos, especialment de fills de mares republicanes arribades de Catalunya.

 

La inauguració de l’exposició tindrà lloc el proper dimarts 8 d’abril, a 2/4 de 8 del vespre, i comptarà amb la presència de l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, i de l’exalcalde d’Elna, Nicolàs Garcia, el qual explicarà tot el projecte de recuperació de l’edifici abandonat per convertir-lo en un memorial per explicar la història humanitària i solidària que va ser el projecte de la mestra Elisabeth Eidenbenz.

 

Dins del marc de l’exposició, el dijous 8 de maig, a les 19 h, també a La Marineta, estarà present a Mollet Serge Barba, un “nen” de la Maternitat, que explicarà les vivències dins d’aquelles parets.

 

Per tal de divulgar aquest llegat, l’Ajuntament ha fet un horari de visites especials per a les escoles de secundària de la ciutat.

 

Acte commemoratiu i presentació de la revista Vallesos
D’altra banda, el divendres 25 d’abril (18.30 h) es presentarà el número 7 de la revista Vallesos, que conté un monogràfic dedicat al 75è aniversari del final de la Guerra Civil i l’inici de l’exili. L’acte s’iniciarà als Quatre Cantons, un lloc emblemàtic i ple de simbolisme: va ser bombardejat, va ser camí de pas dels exiliats republicans, va veure desfilar les tropes feixistes que entraven a Mollet i en ell trobem el monument en homenatge a les víctimes dels bombardejos.

 

Edicions locals