El Museu Abelló celebra els seus 15 anys d'història

El museu dedicat al pintor i col·leccionista molletà Joan Abelló celebra 15 anys de vida amb una trajectòria molt consolidada. El Museu Abelló, juntament amb l'Ajuntament de Mollet, han organitzat activitats per commemorar l'efemèride. La primera activita

 

 

Un edifici amb història


L'edifici on s'ubica el Museu Abelló data de 1908, tal com mostra la inscripció de la seva façana postmodernista. Fins als anys 80 acollia la caserna de la Guàrdia Civil i als anys 90 l'Ajuntament de Mollet va adquirir l'edifici per rehabilitar-lo i convertir-lo en l'actual Museu que ret homenatge a Joan Abelló. L'edifici disposa d'una ubicació privilegiada, ja que és molt proper a la casa on va néixer el pintor i a la casa on vivia Joaquim Mir durant la seva estada a Mollet.


El Museu Abelló s'estructura en tres plantes i un soterrani. Actualment, la primera i segona planta acullen la co·lecció permanent i la planta baixa té una sala d’exposicions temporals i l’espai de L’Aparador, a més de la recepció, zona de descans i una botiga. El soterrani es destina a la realització de cursos, conferències i com a espai expositiu.

 

 

 

 

La primera donació


Les gestions per realitzar la primera donació que Joan Abelló va fer a la nostra ciutat van iniciar-se als anys 80, quan l'alcaldessa del moment, Montserrat Tura, va encarregar un estudi valoratiu sobre la donació. El 1993 es signava una declaració d'intencions on es recollia la voluntat del pintor de cedir part del seu patrimoni artístic a Mollet. Tres anys més tard, al 1996, l'Ajuntament acceptava la donació de 5.300 peces i una part de l'actual Casa del Pintor.

 

 

 

 

La inauguració del museu


Passats tres anys d'obres de rehabilitació, el 27 de març de 1999 es va inaugurar el Museu Abelló, després que el pintor Joan Abelló donés el seu fons d'art a l'Ajuntament i es creés la Fundació Municipal Joan Abelló. Aquell dia el pintor arribava en un globus aerostàtic al carrer Berenguer III per fer caure la tela blanca que cobria l'edifici i complir el seu somni: inaugurar el Museu Abelló.

 

 

 

 

 

 

 

La segona donació


La segona donació que Joan Abelló va fer a la nostra ciutat va ser el 2006, amb més de 4.000 peces, un extens fons documental, de partitures i llibrets musicals i la zona antiga de la casa del pintor on s'ubica el taller de l'artista.

 

 

 

 

 

El fons d'art


Així doncs, el fons d’art de la Fundació està format per un total de 10.000 objectes, 2.260 llibres registrats, un ampli fons documental i musical que actualment està informatitzat i es pot consultar. Al fons d'art del Museu destaquen les col·leccions de pintura i escultura catalana dels segles XIX i XX, les talles romàniques i barroques, així com les col·leccions d’art asiàtic, art negre, indumentària, tauromàquia, mobiliari, porcellana i vidre. En el fons es pot trobar, a més dels quadres d'Abelló, obres de Picasso, Dalí, Miró, Tàpies, Brossa, Sorolla, Mir, Nonell, Casas, Gimeno, Juan Gris, Clavé, Cuixart, Pantoja de la Cruz, Boguerau, Millet, Pellicer o Fortuny.


El fons d'art també disposa d'una àmplia col·lecció d'escultures de Manolo Hugué, Lluís Montané, Marià Benlliure, J. Clarà, Llaurador, Rebull i Navarro.

 

 

 

 

 

Les exposicions del Museu


Durant els 15 anys d'existència del Museu Abelló s'han realitzat un total de 4 exposicions permanents i 65 temporals, de les quals 39 han estat produïdes pel Museu. També, s'han realitzat 60 intervencions a L'Aparador, un espai on es poden veure les intervencions dels artistes a qualsevol moment del dia, ja que l'exposició es visita des del carrer Àngel Guimerà.


El Museu Abelló també ha organitzat nombres sortides culturals, visites comentades, conferències, cursos, activitats infantils i concerts, entre moltes d'altres activitats.

 

 

 

 

 

Més de 150.000 visites


El Museu Abelló ha acollit a més de 150.000 visitants durant els seus 15 anys de trajectòria, coneixent públic de totes les edats i de totes les nacionalitats. El Museu és un gran atractiu pels escolars de la zona que estudien l'obra del pintor i la seva afició al col·leccionisme. També, el Museu Abelló és un referent artístic que atrau a alguns turistes i amants de l'art. Així, en 15 anys ha pogut assolir la xifra de 150.000 visites que remarquen, encara més, el seu renom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edicions locals