Núria Lozano: “Per millorar les condicions de vida i de treball a Catalunya cal mobilitzar-nos també el 25M”

La número dos d'ICV-EUiA a les eleccions europees, Núria Lozano, ha participat aquest dilluns a Mollet en un acte amb activistes del món del treball del Vallès Oriental, on ha desgranat algunes de les propostes de la candidatura roja i verda per defensar

Durant la celebració de la trobada, al Centre d’Informació i Recursos per a dones Joana Barcala de Mollet, s'ha conegut la sentència de l’Audiència Nacional prohibint a la direcció de Panrico executar 156 acomiadaments el 2015 i el 2016. Lozano ha saludat la notícia com un avenç dels treballadors de Catalunya. “És el resultat de la mobilització dels i les treballadores, i de la seva lluita conjunta amb la societat civil”, ha destacat Lozano, sindicalista, advocada i tècnica en riscos laborals.


Lozano, que ha recordat que ara cal conèixer els detalls de la sentència, ha avançat que es tracta d’una victòria de la mobilització. Els i les treballadores de Panrico protagonitzen des de fa mesos la vaga indefinida més llarga de la història del moviment obrer contemporani; més llarga per exemple que la vaga a Laforsa al Cornellà dels anys setanta.


“Aquesta és la línia que ICV-EUiA considerem necessària per tal de millorar les condicions de vida i de treball de la població a Catalunya: la mobilització”, ha assenyalat Lozano, que ha afegit que aquesta mobilització “ha de tenir continuïtat el dia 25 de maig a les urnes amb una participació massiva i amb uns resultats que permetin canviar la correlació de forces per tal de fer fora la troika i les seves polítiques austericides”.

 

A Alemanya “hi ha gent que té dos i tres minijobs i que no es pot pagar ni l’habitatge”
Durant l’acte, Lozano ha denunciat que l’Europa de la troika té més de 25 milions d’aturats, i que la taxa d’atur s’enfila al 74% dels joves entre 18 i 24 anys a l’Estat espanyol. Els poderosos, ha denunciat Lozano, “buiden les nostres neveres per omplir les seves caixes fortes”. “D’això no és parla, hi ha una llei del silenci”, ha exposat Lozano, que ha lamentat que Cañete i Valenciano s’embranquin el “discussions barates”. Enfront d’això he destacat la preocupació de la coalició “perquè els treballadors i treballadores, també els d’aquesta edat, puguin desenvolupar un projecte vital propi i autònom”.


En aquest sentit, ha advertit que models laborals com el d’Alemanya són una amenaça. En aquell país “hi ha gent que té dos i tres minijobs i que no es pot pagar ni l’habitatge”, ha subratllat Lozano, que per això ha matisat que “no estem parlant de l’Europa del Nord contra l’Europa del Sud, estem dient que a una banda estan els i les treballadores, i a l’altra la banca i els poderosos”.


Silenci de PP, PSOE, CiU i UPyD sobre els perills del tractat de lliure comerç UE-EEUU
Lozano també ha lamentat el silenci del PSOE, el PP, CiU i UPyD sobre el tractat de lliure comerç que estan negociant la UE i els EEUU. Aquests grups es van oposar al Congrés a sotmetre aquest tractat a referèndum, malgrat que, ha advertit la candidata i sindiclista, la seva signatura amenaça les condicions laborals europees.


Ho fa, ha desgranat, perquè el “principi de qualitat en origen” estableix que a Europa es puguin vendre productes nord-americans sense complir les normatives europees. També és una amenaça perquè impediria la revitalització del teixit productiu local. En tercer lloc, el tractat inclou també les condicions laborals als estat signants. “Ja sabem com és la normativa laboral americana, que és la llei de la selva, i les empreses americanes vindran aquí a competir amb les seves condicions de treball”, ha advertit Lozano. I finalment, el tractat pretén situar al mateix nivell els Estats i les multinacionals, de tal forma que aquestes podran acudir a la justícia internacional si un estat legisla millores sindicals, ha advertit la candidata, que ha lamentat el secretisme amb què s’estan conduint les negociacions del tractat.


Èxit de Syriza a les eleccions gregues: “hi ha alternativa i estem en el bon camí”
D’altra banda, Lozano també ha aprofitat l’acte a Mollet per saludar l’èxit de Syriza a les eleccions municipals celebrades a Grècia aquest diumenge. El partit d’Alexis Tsipras, aliat europeu d’ICV-EUiA, ha demostrat “que sí que hi ha alternatives, i a més estem en el bon camí per aconseguir realitzar-les”, ha destacat la candidata, que ha animat a participar el 25 de maig en el que ha titllat d’”eleccions més importants de la nostra vida”: “ens juguem canviar l’escenari a Europa, i ara mateix on es juga la plena recuperació dels nostres drets és a Europa”, ha exposat, tot animant a omplir les urnes de drets i dignitat.

 

 

 

 

ICV-EUiA de Mollet

Edicions locals