Gallecs es reivindica amb la seva festa

 

Enguany la Festa Major de Gallecs torna a ser reivindicativa a causa de la venda d’uns terrenys a la zona de Santa Perpètua. Els organitzadors, tot i estar de festa, no volen deixar passar l’oportunitat de recordar la importància del territori de Gallecs tot reivindicant que “Gallecs no es ven”.

 

 

Abans de 2010 la temàtica de la Festa Major de Gallecs sempre havia estat reivindicativa però durant els darrers tres anys ha estat més lúdica. El 2011 el tema central va ser la figa i els dos anys posteriors van ser els indis. Aquest any la denúncia torna a ser el fil conductor de la festivitat de Gallecs, ja que “l’Incasòl, la immobiliària de la Generalitat, se n’ha venut un tros equivalent a 10 camps de futbol per construir-hi una nau industrial”.

 

 

Com és tradicional, la Festa Major de Gallecs no disposa de pregó sinó que cada any es llegeix algun missatge. El d’enguany serà el manifest per protegir Gallecs que vol convertir-se en moció perquè entri a debat en diversos Ajuntaments.  “L’objectiu és donar a conèixer com l’Incasòl continua venent Gallecs i buscar adhesions al manifest, tant d’entitats i associacions com de persones a títol individual”.

 

 

Aquest manifest treballa sobre quatre punts principals:

 

 

  • L’aturada del procés de desenvolupament d’un nou sector industrial i la cerca de solucions alternatives tenint en compte l’actual situació de molts polígons industrials propers que estan desocupats.

 

  • L’augment de superfície protegida inclosa al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de Gallecs “per tal d’incloure parcel·les que en el seu moment es van deixar fora per interessos especulatius”.

 

  • Trobar l’instrument de gestió adequat per protegir Gallecs.

 

  • Regular les activitats nocives per Gallecs.

 

 

Les activitats de la festa

 

El tret de sortida de la festa va ser dijous, dins un caire molt familiar. Els veïns realitzaven el seu tradicional concurs de truites i el posterior sopar, tot amenitzat amb una sessió de ball per cloure la diada.

 

 

Divendres la Plaça de l’Església acollirà el tradicional Festival Botifarra a la Crisi, que enguany arriba a la sisena edició. ‘Els Estofats’, ‘De cara a la pared’ i ‘Nonó Emperatroz’, tres grups musicals referents a la comarca, i els discjòqueis ‘Los Modernos’, seran els protagonistes del festival.

 

 

Durant tot el dissabte, des de les 11h fins a les 20h, la Plaça de l’Església acollirà un ‘Merkadillu’ que està obert a tots els particulars que vulguin vendre objectes que ja no utilitzen.  A les 17h els petits de la casa podran gaudir de la festa de l’escuma i, posteriorment, d’una xocolatada amb melindros. El sopar de germanor i l’’Orquestra Músic Machine’ seran els encarregats de cloure la jornada de dissabte.  Per a aquest àpat els comensals poden escollir portar el sopar de casa o menjar de menú per 6 euros. El menú inclou pa amb tomàquet, botifarra, beguda i postres. Cal fer la reserva per calcular les previsions de menjar.

 

 

Diumenge el tradicional escenari de la festa, la Plaça de l’Església, es convertirà en un ‘Mercat de xapes de cava’ i a les 12h els castellers seran els protagonistes. Com és habitual, la Festa Major de Gallecs clourà amb havaneres a càrrec de ‘Veus del Mar’ i rom cremat per als assistents.

 

 

 

 

 

 

 

 

Edicions locals