S’aprova la moció a favor de la consulta sense concretar la legalitat

Ara Mollet-ERC cataloga la moció de “caduca”, ICV-EUiA la considera “poc clara”, CiU creu que ajuda a “sumar per la celebració de la consulta”, el PSC recorda que tot s’ha de produir dins “la legalitat” i el PP assegura que “no hi haurà un marc legal que

El ple extraordinari de dimecres s’iniciava dient que Mollet apareixeria al mapa de Catalunya com un dels municipis que ha donat suport a la consulta del 9N. Ben aviat començaven les crítiques cap al govern municipal (PSC i CiU) per haver modificat el text pactat per CiU, Ara Mollet-ERC i ICV-EUiA de Mollet, d’acord amb l’AMI (l’Associació de Municipis per la Independència) i l’ACM (l’Associació Catalana de Municipis). Aquest text unitari s’ha presentat com a moció a la resta de municipis catalans, tot i que el portaveu de CiU, Joan Daví, recordava que “algunes poblacions han agafat aquest text com a base i l’han adequat”. El portaveu republicà responia que “són una minoria dels 947 pobles de Catalunya, dels quals 828 ja han aprovat la moció”.

 


En referència als canvis del text Daví explicava que “s’han fet modificacions per primar la opció de sumar i no de restar i el text actual molt poc difereix de l’original”. El portaveu convergent continuava dient que “el que es pretenia era la convocatòria del ple per donar suport a la consulta i avui l’estem celebrant”.

 


López, però, veu un canvi molt significatiu al text: “el gran debat és la sobirania, no la consulta que ja sabem que se celebrarà, i aquest és el gran canvi de la moció” i anunciava que el seu grup no participaria en la votació. López també considerava la moció caduca perquè “d’aquí uns dies ja no tindrà vigència i els alcaldes hauran de decidir si donen suport a la consulta amb la legalitat catalana”. En el ple de dilluns (19h) el grup municipal d’Ara Mollet-ERC presentarà el text unitari com a moció.

 


La portaveu d’ICV-EUiA afirmava que mantindria la moció originària amb Ara Mollet-ERC però que aquesta no era excloent ja que “volem votar sigui com sigui i d’aquí uns dies  ja es veurà si el seu vot és fidel o amaga el truc de la legalitat”, referint-se al PSC.

 


El primer tinent d’alcalde, Josep Garzón, afirmava que sempre respectaran la legalitat i recordava la seva posició: “som federalistes i tenim clar que no volem la independència sinó un estat federal”.

 


Des del Partit Popular consideraven que “no té cap sentit que es presenti aquesta moció” i demanaven als PSC “tenir un posicionament concret”, tot recordant que “no hi haurà un marc legal que permeti aquesta consulta”.

 


Ara Mollet-ERC i ICV-EUiA també criticaven que PSC i CiU s’haguessin reunit sense avisar-los. López assegurava que “l’alcalde no ens ha reunit per parlar sobre aquest tema perquè ens volia així: en posicions diferents”. Escribano diferenciava el pacte inicial dels grups municipals a favor de la consulta amb el pacte de l’equip de govern: “s’ha canviat un pacte transparent i públic per un pacte amagat i de despatx”.

 


CiU insistia en què “els petits canvis no alteren la moció i cal sumar suports pel 9N. Nosaltres prioritzem els interessos nacionals, el dret a decidir, la consulta i donar suport al president. Amb aquesta manera de fer es confirma que algunes formacions prioritzen les municipals davant els interessos nacionals”.  El portaveu convergent també demanava disculpes per si la comunicació dels canvis en el text a la resta de partits no va ser la millor.

 


Durant el transcurs del ple extraordinari, tant el portaveu d’Ara Mollet-ERC, Oriol López, com la portaveu d’ICV-EUiA, Marina Escribano, com gent del públic en particular, van repetir en varies ocasions una pregunta directa a l’alcalde: “Què farà vostè quan el Tribunal Constitucional digui què la consulta no és legal? A quina legalitat s’acollirà, a la catalana o a l’espanyola? L’única resposta per part del PSC la va donar el primer tinent d’alcalde. Garzón assegurava que “nosaltres complirem la legalitat, que li passa com a la democràcia: no admet adjectius”.

 

 

Edicions locals