Èxit de públic a les Jornades 'El tèxtil a Mollet'

Les conferències programades pel Centre d'Estudis Molletans aprofundeixen en la història i influència d'empreses tèxtil emblemàtiques, com Can Mulà o Can Fàbregas.

El Centre Cultural La Marineta va ser el cap de setmana passat l'epicentre de les 17es Jornades del Centre d'Estudis Molletans (CEM), dedicades a la indústria tèxtil que van florir a finals del segle XIX i principis del segle XX a la vila. Sota el títol 'El tèxtil a Mollet', les Jornades han aprofundit sobre la història de fàbriques tan emblemàtiques com ara Can Mulà o Can Fàbregas. Tant divendres com dissabte, La Marineta va acollir diverses conferències centrades en aquest sector fonamental en la història de Mollet. “Existeix una font d'informació enorme, que els historiadors intenten sintetitzar en les seves xerrades, però creiem que serà obligat tornar a tocar el tema del tèxtil en el futur”, explica Oriol Fort, president del Centre d'Estudis Molletans. Fort creu que, gràcies a aquestes jornades, “s'estan obrint moltíssimes portes d'investigació per conèixer aspectes d'aquesta industrialització que va començar fa 150 anys”.

 

Enguany, les conferències han omplert la sala d'actes de La Marineta, fet que Fort explica pel gran interès que aquest tema desperta en molts molletans. Segons Oriol Fort, “hi ha moltes persones directament implicades, que ho han viscut i que han estat les fonts d'informació dels historiadors; són més de 100 persones les que han contribuït a la investigació històrica amb objectes, fotografies o les seves experiències”. Aquesta proximitat amb les experiències vitals dels molletans ha estat el secret per aquest èxit de públic a les xerrades. “El Centre d'Estudis Molletans no pot ser només un centre d'erudició; quan encertem l'equilibri entre el rigor acadèmic i la capacitat de difondre tenim èxit; aquest cop l'hem encertat, perquè hem tocat directament a les vivències i els sentiments de les persones” assenyala el president del CEM.

 

Aquestes 17es Jornades sobre el tèxtil a Mollet continuaran en els propers dies. Al Centre La Marineta es pot visitar fins al 31 d'octubre una exposició d'objectes i fotografies de l'època. A més, els propers caps de setmana s'han organitzat visites guiades al Museu de la Ciència de Terrassa i a les Colònies Tèxtils del Llobregat. Les Jornades 'El tèxtil a Mollet' acabaran el 24 d'octubre al vespre amb un recital de música i poemes de Martí i Pol a La Marineta.

Edicions locals