ICV-EUiA rebutja l’acord comercial entre la UE i els EUA

La Coalició presentarà una moció en el proper ple municipal per demanar a l’Ajuntament que es declari municipi insubmís i oposat a aquest acord.

La Coalició es mostra contrària a l’Acord Comercial d’Associació Transatlàntica per al Comerç i la Inversió” (TTIP) entre la Unió Europea i els Estats Units. Segons expliquen des del grup municipal, “l’acord s’està negociant amb molt poca transparència i pot significar la pèrdua de sobirania dels estats i la pèrdua de drets de la ciutadania, a favor dels interessos de les grans empreses”.

 

 

Des de ICV-EUiA alerten que l’acord “tindrà un impacte ampli i irreversible en molts aspectes de la nostra vida quotidiana, especialment en la salut, l'alimentació, el treball, la seguretat dels productes, el medi ambient, els drets laborals i les polítiques de privadesa. Fins i tot podria canviar profundament la manera en què usem les institucions democràtiques per establir regulacions en tots aquests camps, assaltant, per tant, els drets de la ciutadania”.

 

 

Un dels punts més destacables de l’acord per la Coalició és el mecanisme de solució de controvèrsies inversora-estat, ja que “permetria als inversors estrangers eludir als tribunals nacionals i presentar les seves queixes directament als tribunals internacionals d'arbitratge, en una demostració de privilegi per a les empreses més poderoses que poden portar conseqüències nefastes. Així, si un tribunal d'arbitratge conclou que les polítiques decidides democràticament podrien reduir els guanys projectats d'un inversor, aquest mecanisme podria obligar a un govern a pagar milers de milions en danys i perjudicis”.

 

 

Així doncs, en la moció ICV-EUiA demana “declarar Mollet com a municipi Municipi insubmís i oposat al TTIP; sol•licitar al Ministeri d'Administracions Públiques del Govern de la Nació el seu suport a totes les iniciatives dirigides a mantenir el caràcter públic dels anomenats serveis socialment útils; i sol•licitar al Ministeri d'Economia la suspensió de les negociacions del TTIP i altres acords comercials similars”.

 

 

 

Edicions locals