20 anys dansant a sobre els escenaris

“Un dels moments més destacats de l’Esbart es va produir l’any 2000, amb l’estrena de ‘Cant espiritual’; va ser el primer reconeixement dins del món dels esbarts”, recorda l’actual director artístic de l’Esbart Dansaire de Mollet, Eduard Peixoto, rememorant els 20 anys de la seva història. “Es van obrir les portes de teatres com ara el Palau de la Música o el Mercat de les Flors, vam poder entrar en el circuit semiprofessional”, assenyala Peixoto. Aquest cap de setmana, l’Esbart celebra el seu 20è aniversari al Teatre Can Gomà, que acollirà divendres 16 i dissabte 17, a partir de les 21.30 hores, les actuacions de l’entitat. En primer lloc, actuarà l’Escola de Dansa. Després serà el torn del cos de dansa que recuperarà un dels espectacles més recordats de l’Esbart, ‘Quan el mal ve d’Almansa’, amb coreografia de Joan Vallbona, fundador de l’Esbart ara fa 20 anys.

 

 

 

 

La creació de l’Esbart


L’Esbart Dansaire va néixer l’any 1995 gràcies a l’impuls d’un dels membres del Ball de Gitanes, Joan Vallbona, que exercia de mestre de dansaires a l’entitat i ballava en esbarts de fora de Mollet. “En Joan va tenir la idea d’engegar un esbart aquí, a Mollet, i ens hi vam unir un grup de joves que dansava al Grup de Gitanes, que combinàvem els dos conjunts”, indica Eduard Peixoto. El recent Esbart ja va iniciar-se amb un cos de ball d’una vintena de dansaires. En cap moment, l’Esbart s’ha desvinculat de la seva relació amb el Ball de Gitanes. De fet, l’Esbart va estrenar ‘Un país de festa’ amb motiu del 25è aniversari del Ball de Gitanes. “Són els nostres inicis, i no hi hem volgut renunciar mai”, explica Peixoto.

 

 

L’Esbart, però, ha anat evolucionant al seu propi ritme, sobretot en la qualitat de les seves coreografies. “Tant en Joan Vallbona com jo som molt exigents amb els dansaires i sempre hem volgut que l’Esbart de Mollet aporti alguna cosa diferent”, indica Eduard Peixoto, “per tant, malgrat que al principi eren coreografies senzilles, sempre les hem volgut fer amb molta cura i molt ben fetes”.

 

 

 

 

 


Moment dolç


Aquesta exigència va significar una millora constant dels espectacles de l’Esbart. L’any 2000 estrenaven ‘Cant espiritual’, que va representar un gran salt qualitatiu i el seu reconeixement. Aquest ball estava dividit en tres parts, coreografiades per Albert Sans i Joan Vallbona. L’any 2007, l’Esbart donava un altre pas endavant amb l’estrena de ‘Quan el mal ve d’Almansa’, la coreografia possiblement més complexa de la seva història. Joan Vallbona va ser l’encarregat de crear el ball. Poc després, però, arribava la retirada activa de Vallbona dins de l’entitat. Tot i així, Vallbona continua a hores d’ara assessorant el cos de dansa de l’Esbart.

 

 

La marxa de Vallbona  va provocar que molts dansaires dels inicis decidissin abandonar l’entitat. Això va provocar la reestructuració de l’associació. “Feia temps que pensàvem en aquesta regeneració del cos de dansa, però les circumstàncies van precipitar-ho tot i la vam haver de fer de cop i volta, i no pas pensada i consensuada, com nosaltres volíem”, recorda Eduard Peixoto. Molts joves van substituir els dansaires que havien de marxar. Després de 6 anys, el cos de dansa actual podrà recuperar en el 20è aniversari ‘Quan el mal ve d’Almansa’, la coreografia més completa de l’Esbart, el que indica l’alt nivell dels actuals dansaires.  

 

 

 

 

 


Girant per Catalunya


L’Esbart Dansaire de Mollet va millorant any rere any, com ho demostren aquests 20 anys d’història. Enguany, l’entitat afronta un nou repte artístic. Per segon any consecutiu, ha estat escollit pels organitzadors de la xarxa d’espectacles ‘Espai A’ per participar d’aquesta iniciativa. L’Espai A, organitzat per la Generalitat, presenta des de fa tres anys diversos espectacles de diferents disciplines (dansa, teatre, música...) arreu de Catalunya. L’Esbart Dansaire forma part d’aquests grups d’artistes que voltarà per tot el territori presentant els seus espectacles. Encara no s’han fixat les dates definitives, però Eduard Peixoto està convençut que l’Esbart tindrà una temporada molt activa.

 

 

 

 

Edicions locals