Mollet rehabilitarà l'antiga Casa dels Mestres de l'escola Longaron per fer-hi habitatge social

L'objectiu és que els primers veïns puguin entrar a viure-hi al llarg del 2023

Societat

Mollet rehabilitarà l'antiga Casa dels Mestres de l'escola Longaron per fer-hi habitatge social
Mollet rehabilitarà l'antiga Casa dels Mestres de l'escola Longaron per fer-hi habitatge social

Ajuntament de Mollet ha presentat aquest dimarts el primer projecte d’habitatge cooperatiu a la ciutat. El consistori molletà ha arribat a un acord amb la cooperativa Sostre Cívic per rehabilitar l’antiga Casa dels Mestres de l'escola Nicolás Longaron, situat al carrer Francesc Macià número 18 i habilitar-hi fins a 14 habitatges socials en règim cooperatiu en cessió d’ús.

En concret, l’antic edifici serà rehabilitat per albergar diferents tipologies d'habitatges: des dels 40 fins als 60 m2, i dos grans habitatges compartits. El projecte inclou espais col·lectius amb la voluntat de generar una vida comunitària, com un pati interior que serà el cor del projecte. Serà un edifici sostenible, amb certificació energètica A i de consum pràcticament zero. 

L’Ajuntament es compromet a garantir l’assequibilitat dels habitatges mitjançant una aportació econòmica de 550.000 €. Així es permetrà que la totalitat dels habitatges siguin destinats a col·lectius específics de la ciutat amb problemes d’emancipació, amb la voluntat de garantir el dret a l’habitatge.

Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs: “L’aposta del govern municipal per l’habitatge ve de lluny, estem davant d’un nou projecte a Mollet de compromís per l’habitatge públic de qualitat i assequible i també d’un projecte innovador en el nostre país”, afegint  que “és un pas més realitzat per l’equip de govern per garantir l’accés a l’habitatge als molletans i les molletanes que ho necessiten, com ho va ser la Vinyota amb més 300 habitatges de protecció oficial o com ho ha de ser el futur barri de El Calderí on hi ha planificat prop de 500 habitatges protegits”. En aquest sentit, Monràs ha destacat els diferents projectes que ja s’han iniciat en política d’habitatge a la ciutat, com la posada en marxa del projecte Reallotgem.cat, on Mollet ha estat la primera ciutat de Catalunya en destinar a lloguer social un habitatge privat buit.

Per la regidora d’Habitatge, Núria Muñoz: “Estem molt orgullosos de seguir contribuint a fomentar l’habitatge públic i no especulatiu en aquest cas amb 14 habitatges socials cooperatius”.Muñoz també ha anunciat que“els col·lectius de Mollet que podran optar a aquests habitatges són justament els que tenen més dificultats per trobar un espai digne on viure, com ara la gent gran, els joves, immigrants, famílies monoparentals o víctimes de la violència sexista, entre d’altres”. 

Per part de la cooperativa Sostre Cívic, Àngel Estévez, ha remarcat que el projecte està pensat “des d’una lògica comunitària i com a llavor d’un model alternatiu d’accés a l’habitatge.” Estévez ha afegit que “la cooperativa, amb els seus projectes, no només cerca habitatges més assequibles sinó també recuperar xarxes que ens permetin una vida en comú més lliure de portes endins i de portes enfora”

Per entrar a viure-hi el 2023

Les persones que hi conviuran hauran de fer-se sòcies de Sostre Cívic, i pagaran una quota mensual per al dret d’ús dels habitatges que podria ser un 25-30% més baixos que el cost d’un habitatge de lloguer de protecció oficial, segons els estudis previs fets per l’Ajuntament i la cooperativa.

Hi ha previst fer xerrades informatives obertes a totes aquelles persones interessades en aquest projecte. A les xerrades es donarà a conèixer amb més detall el funcionament del cooperativisme, com seran els habitatges i el funcionament del projecte. Les xerrades es faran de forma telemàtica durant el mes d’abril i aniran a càrrec de Sostre Cívic i l’Ajuntament. Pròximament es donarà a conèixer la data concreta en què es duran a terme. 

Si tot va com s'ha previst, al maig se signarà el document que dona dret de superfície i es concertarà el projecte arquitectònic. A partir de la creació d'un grup impulsor, es definirà el projecte en si, per a poder començar les obres a principis del 2022. L'objectiu és que els primers veïns puguin entrar a viure-hi al llarg del 2023.

Edicions locals