Sembrant la llavor de la cooperació

Alumnes de l'INS Gallecs participen en un projecte de coneixement mutu amb joves del Senegal

Societat

Sembrant la llavor de la cooperació
Sembrant la llavor de la cooperació

Laura Ortiz

El coneixement mutu és una de les eines més potents per trencar amb els prejudicis i afavorir la integració de col·lectius estrangers a casa nostra i l'escola és un àmbit essencial per treballar aquests valors. A l'INS Gallecs ja fa quatre anys que desenvolupen un projecte per aprofundir en el coneixement del col·lectiu senegalès a Mollet, una iniciativa lligada també a la cooperació internacional i que ha fet que joves participants s'interessin pel món de les ONG.

Casamance és una regió agrícola de les més desafavorides del Senegal, i on la cooperació catalana concentra els seus esforços. A la ciutat de Kolda existeix una entitat esportiva femenina, el Kolda Basquet Club, que enguany manté una relació molt especial amb un grup de joves molletans, en concret alumnes de l'INS Gallecs, dins el projecte Del Senegal a Mollet.

Ja fa quatre anys que els alumnes de 4rt d'ESO de l'institut molletà desenvolupen aquesta inicia-
tiva en el marc de l'anomenat Servei Comunitari, un programa educatiu que es realitza amb l’alumnat de 3r i 4t d’ESO als instituts catalans, amb la finalitat de garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic i de servei a la comunitat. "Busquem treballar amb associacions de diferents àmbits perquè aquest servei reverteixi en la comunitat local", explica Sole Toribio Rodríguez, professora i coordinadora del Servei Comunitari de l'INS Gallecs.

Un d'aquests àmbits és el de la solidaritat, i dins aquest objectiu, es troba el projecte vinculat al Senegal, una iniciativa que compta amb la col·laboració de l'entitat local formada per senegalesos Fassulo i l'ONG catalana Alkaria, implantada a diferents territoris de Catalunya, que desenvolupa projectes principalment al Senegal, el Marroc, el Perú i el Líban, per mitjà de projectes locals.

Una iniciativa per afavorir el contacte entre els joves

El projecte pretén apropar el món de les ONG i la cooperació al desenvolupament i les desigualtats socials dels joves d’altres països, una tasca que es desenvolupa de la mà de Xavier Barreda, d'Alkaria. "Presentem altres països i altres joves des d’una perspectiva positiva, sense estigmatitzar les persones per la realitat socioeconòmica dels seus països", explica Barreda, sobre el projecte, que compta amb subvencions públiques de l’Ajuntament de Mollet del Vallès per poder-se desenvolupar.

L’objectiu d’aquesta acció amb l'institut és establir, acompanyar i tutelar una connexió més personal entre alumnes catalans i alumnes senegalesos, una connexió que afavoreix el coneixement mutu. "Veuen una realitat diferent a la seva però no explicada amb una classe teòrica per un professor sinó per adolescents com ells", explica Toribio.

En les primeres experiències, aquest contacte es feia per mitjà de cartes entre els alumnes –en anglès o francès– però enguany s'ha realitzat amb vídeos, en què els joves expliquen el seu dia a dia, una quotidianitat que permet observar les desigualtats pel que fa a la situació econòmica i social dels països, però que també  "fa que s'adonin que no són tan diferents, que com a joves tenen les mateixes inquietuds i els mateixos somnis. És el més enriquidor perquè permet trencar molts prejudicis", opina la professora molletana, qui també reconeix l'aportació dels alumnes molletans d'origen senegalès, que "ens ajuden molt a enriquir la classe amb les seves experiències personals", assegura Toribio.

El projecte Del Senegal a Mollet també ofereix als alumnes un aprenentatge general sobre el món de les ONG, l’Àfrica i les seves problemàtiques, i en algun cas ha encès l'espurna de l'interès pel món de la cooperació al desenvolupament, un àmbit que domina Barreda, qui destaca la implicació de l'INS Gallecs: "És un projecte que es desenvolupa per la motivació i la implicació del professorat i de l’institut, cal mencionar aquesta realitat perquè no tot el professorat ni tots els centres educatius són tan participatius", assegura.

Una samarreta per recaptar fons per al Senegal

La iniciativa culmina amb una acció econòmica liderada pels estudiants molletans i l’INS Gallecs, en què els joves dissenyen una samarreta solidària, la promocionen i en fan la venda. Els beneficis es destinaran al Kolda Basquet Club perquè puguin desenvolupar un casal d'estiu per als infants de la zona.

Edicions locals