40 anys després de la nostàlgia a La Bodeguilla

El 31 de març de 1981 es va constituir la primera junta directiva del Centro Cultural Recreativo Aragonés de Mollet y Comarca, que avui aplega més de quatre centenars de persones

Cultura

12 d'octubre del 2000, ballant jotes a l'escenari de la sala polivalent per celebrar el Dia del Pilar
12 d'octubre del 2000, ballant jotes a l'escenari de la sala polivalent per celebrar el Dia del Pilar | Centro Cultural Recreativo Aragonés de Mollet y Comarca

Sergio Carrillo

La nostàlgia de la terra aragonesa per part d'uns amics que sovint es reunien al bar La Bodeguilla, del carrer Urgell, va ser l'origen del Centro Cultural Recreativo Aragonés de Mollet y Comarca, a principis del 1981, ara fa quatre dècades. Concretament, el 31 de març es va escollir la primera junta directiva, presidida per Eleuterio Castillo.

La Bodeguilla era un bar d'un terolès, on s'aplegava gent de la seva terra, que un dia hi anaven a jugar al guinyot i un altre s'animaven a fer unes jotes, fins que, amb la proliferació de cases i centres aragonesos, van decidir crear-ne el seu propi.

El bar va ser l'escenari dels primers assajos del quadre de jotes i de les rondalles de l'entitat. Tot plegat es va traslladar fins al soterrani d'una botiga de mobles –gestionada per Atanasio Guillén–. Després de trepitjar diversos locals en els primers mesos de vida, el Centro va prendre l'atrevida i valent decisió de comprar un solar i construir-hi l'actual seu, al carrer Pamplona, en marxa des del febrer del 1982.

Aquesta decisió és, segons Isidro Marqués (actual president de l'entitat), una de les culpables principals que ha fet que el Centro Aragonés compti avui amb unes 180 famílies sòcies, més de 400 persones en total: "Hi ha dos pilars fonamentals, i un és el local que tenim". L'altre, és el fet que "la gent que va crear el Centro tenia els braços oberts per ajudar i per oferir, i això s'ha anat transmetent de generació en generació".

Més enllà del record a la terra

Si bé és cert que recordar i reviure la terra aragonesa va ser l'espurna de l'origen d'aquesta associació, després de tants anys, l'enyorança ha deixat de ser la protagonista. "Ara, amb les noves generacions, és evident que aquesta nostàlgia ja no existeix. Però volem mantenir el folklore i les tradicions aragoneses enfocades cap a ells", diu Marqués, qui també hi afegeix: "La canalla ja són la tercera generació i intentem que es trobin a gust amb les danses, i que sàpiguen que hi ha altres balls a banda dels moderns".

Isidro Marqués, president de l'entitat | S.C.

Entre les activitats que actualment realitzen hi ha folklore aragonès, grup de bombos i tambors, rondalla, cant i en altres èpoques han tingut també coral, tunes i fins i tot un grup de teatre. Quant a la canalla, compten amb una escola amb més d'una trentena d'infants, que ara estan tornant als assajos. Marqués hi està molt satisfet i considera que protagonitzaran un positiu futur per al Centro Aragonés: "Tenim i crec que tindrem una bona pedrera".

La commemoració es podria ajornar

Com a Centro Aragonés, evidentment que la seva activitat estrella és el 12 d'octubre: "El Dia del Pilar és el dia gran de tots els aragonesos, i també és el dia de més nervis, perquè costa molt preparar-ho. Nosaltres representem un petit raconet de l'Aragó a Mollet, i hi hem de donar el màxim".

Amb la pandèmia, totes les previsions d'activitats estan en quarantena, tot i que el president veu factible celebrar el 12-O: "Si som capaços de fer el festival del Pilar, ens donarem per satisfets". El principal dubte que tenen té a veure amb la quantitat de gent que puguin encabir-hi: "Pel Pilar, podem omplir Can Gomà. Si hem de limitar molt l'aforament –per les restriccions sanitàries de la Covid–, a qui deixem fora? Mentre no puguem assegurar un aforament del 100%, tindrem un problema, però hi buscarem alternatives".

D'altra banda, la commemoració dels 40 anys probablement sí que s'haurà d'ajornar. "L'objectiu era fer un macrofestival diferent. Si no el podem fer aquest 2021, intentarem passar-lo al 2022, però 40 anys és una data rodona molt important".

Edicions locals