Fruites i verdures de temporada, una opció propera i saludable

De l'horta al plat. Les fruites cítriques, donen pas a les d'aigua, necessàries per als mesos en què el termòmetre inicia l'escalada

Societat

Irene Lacambra, Fruites i Verdures Lacambra
Irene Lacambra, Fruites i Verdures Lacambra

Pere Joan Alsina va recollir fa poques setmanes les últimes cols, escaroles, coliflors i bròquils, que li quedaven de la temporada d'hivern. L'horta marca el cicle de la vida del molletà, de 60 anys, que mostra un somriure d'orella a orella quan ja prepara la pròxima collita, la de primavera. "Ara toquen les carxofes, els pèsols, les faves, la ceba tendra i els alls tendres", enumera Alsina, de la masia Can Vila, que s'ubica des de fa moltes dècades a Gallecs.

De dilluns a diumenge treballa la terra, i fins i tot els caps de setmana té una agrobotiga dins la masia, que li serveix per vendre el producte de proximitat. "Amb el confinament hem vist que tenim més demanda. Potser abans la gent marxava fora a comprar, ara veuen que poden fer ruta per Gallecs i comprar al costat de casa", admet el pagès, qui aposta pel producte de proximitat i de temporada: "Nosaltres collim i ja es menja. El producte que trèiem no toca pràcticament cap cambra, perquè és collida i menjada".

Tanmateix passa amb Fruites i Verdures Lacambra, que té dues parades al Mercat Municipal. "Fem producte de proximitat i temporada, com per exemple, ara hi ha les maduixes del Maresme, i estem acabant amb els cítrics; però ja la gent demana els albercocs, els préssecs d'aigua i de vinya", diu la propietària, Irene Lacambra, que tot i això, apunta que també ha de respondre a la llei de la demanda: "Si algú vol raïm, encara que sigui fora de temporada, hem d'intentar tenir-ne també".

Millor, de temporada Els productes de temporada són aliments més frescos i conserven millor les propietats originals, com és el cas del seu aroma, el gust, els minerals o les vitamines. "Sempre recomano a les dietes incorporar els aliments de temporada perquè justament el que ens dóna la natura, és just el que necessitem com a éssers que som d'aquesta natura", explica la dietista integrativa molletana Anna Giralt. "Ara comencen les fruites vermelles amb les maduixes o les cireres, que porten molts antioxidants i ajuden el nostre organisme de reparació després d'haver superat l'hivern", apunta. A banda dels nutrients, el producte de temporada col·labora al desenvolupament rural del nostre entorn, a combatre el malbaratament d'aliments i a ser més eficients i sostenibles.

 

Edicions locals