Dues exalumnes de l'Escola Sant Gervasi guanyen el Premi de Recerca Jove

Gloria Moreno i Celia Varón han estat guardonades pel seu treball sobre el paper de la dona durant la Transició

Societat

Dues exalumnes de l'Escola Sant Gervasi, la Gloria Moreno i la Celia Varón, han estat guardonades amb el Premi Recerca Jove de la Generalitat. En concret, s'han endut un dels guardons de l’última edició dels Premis, impulsats per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya, pel seu treball de recerca de Batxillerat sobre el paper de la dona durant la Transició.

La transició va ser feminista és el nom d'aquest exhaustiu estudi del moment en què la dona, a Espanya, comença a tenir veu en les institucions democràtiques. El treball comprèn des de la Segona República, passant per la dictadura del règim falangista, fins a arribar a la Transició política un cop Francisco Franco va morir. Les vides de totes les dones que van participar d’alguna manera en aquesta transició política queden reflectides en el treball.

De l’estudi es desprenen les dificultats que aquestes dones van patir per poder incorporar-se al món de la política sense ser jutjades prèviament pel seu sexe. Malgrat tot no van amagar les seves ganes de voler debatre i alçar la seva veu davant de la repressió i l’aïllament patit durant tants anys.

Els Premis Recerca Jove tenen com a objectiu el foment de vocacions científiques entre l’alumnat de Secundària i el reconeixement de la tasca dels centres educatius que fomenten l’esperit científic i l’interès per la recerca. En aquesta edició els PRJ han premiat un total de 78 treballs de recerca realitzats durant el curs 2019-2020 per alumnes de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de grau mitjà o superior. Entre aquests premis s’inclouen: el Premi Reginó, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones (ICD), que distingeix el millor treball de recerca sobre les dones i les seves aportacions i el centre d’educació secundària que hagi destacat per haver impulsat l’interès en aquesta temàtica.

Edicions locals