Què se n'ha fet dels i les millors de la selectivitat?

Uns quants anys després de passar per aquesta temuda avaluació, descobrim la trajectòria professional de cinc alumnes que van treure la millor nota de les PAU dels instituts de Mollet i en alguns casos, d'arreu del Vallès

Societat

Bea Amado-Loriga (INS Vicenç Plantada, 2004) i Xavi Blázquez (INS Mollet, 2003)
Bea Amado-Loriga (INS Vicenç Plantada, 2004) i Xavi Blázquez (INS Mollet, 2003)

Any rere any, centenars d'alumnes molletans s'examinen de la Selectivitat, una de les proves més dures abans de començar la universitat i el que serà el seu pas a la vida adulta. Tot i que la gran majoria d'estudiants aproven, són pocs els que aconsegueixen despuntar i situar-se entre els millors de la seva generació.

"No m'esperava ser de les millors, però intentava treure molt bona nota perquè la necessitava per accedir a la carrera", explica la Lorena Roldán, exalumna de l'institut Gallecs, qui tot i que volia ser professora, va acabar estudiant ciències biomèdiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), un màster i  un doctorat en bioinformàtica, una especialitat enfocada a la recerca a través de l'ordinador de malalties, en el seu cas, de l'alzheimer.

La Lorena va treure un 8,60 a les PAU del 2014 i tot i que recorda haver invertit moltes hores estudiant, ara veu aquella època com "un moment bonic" i se sent satisfeta de tot el que ha fet fins ara: "Faig el que m'agrada", diu orgullosa.

Qui també  està "molt contenta" de la  seva trajectòria és l'Alba López, qui va treure la millor nota de la Selectivitat (8,5) de l'Institut Gallecs el 2015. L'Alba, com la Lorena, no tenia clar què volia estudiar després de les PAU, però finalment es va decidir per fer un grau de química a la UAB, un màster i actualment cursa un doctorat amb la intenció de dedicar-se a la recerca. L'Alba es defineix com "una bona estudiant tot i que tampoc li dedicava moltíssimes hores" i recorda amb especial emoció qui va fer-li prendre aquest camí: "Em va encantar química de primer, que vaig fer amb la Carme Padró i si estic fent química ara, sempre he pensat que va ser gràcies a ella".

Tampoc ha oblidat els dies que juntament amb els seus companys anaven a examinar-se de les PAU: "Recordo el director de l'institut en aquell moment, el Josep Cot, abans de marxar cap als exàmens amb el Mickey de la sort, un peluix que ens feia tocar a tots abans de pujar a l'autobús", explica sorneguera.

També l'any 2015, la Mariona Bonàs, ara exalumna de l'escola Sant Gervasi, s'enduia la millor nota de la Selectivitat (9,55) en el seu cas de tot el Vallès. La Mariona va escollir un doble grau de física i matemàtiques, també a la UAB, i des de l'octubre de l'any passat treballa a l'Institut Català de la Nanociència i la Nanotecnologia (ICN2) en un grup que fa biosensors per detectar malalties a partir de la llum, entre elles la Covid. De cara a l'any vinent la Mariona estudiarà un màster europeu de fotònica: "La meva intenció és anar a França, Alemanya i després tornar a Barcelona", explica l'exalumna del Sant Gervasi qui desvetlla: "Vaig entrar en aquesta carrera sense tenir-ho gens clar i les decisions les he anat prenent sobre la marxa, a mesura que he anat descobrint". Així i tot, tenia clar el que no volia fer: "Tancar-me en un camp concret".

Una altra de les estudiants molletanes amb la millor nota de la Selectivitat, en aquest cas de tots els instituts de Mollet de l'any 2004 va ser la Bea Amado-Loriga. L'exalumna de l'institut Vicenç Plantada i actualment cap del Departament d'audiovisuals de l'escola Sant Gervasi, va treure un 8,89 en les proves d'accés a la universitat, una nota que li va permetre estudiar el què volia, Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra, però no ben bé treballar de què somniava: "Volia ser càmera de MotoGP o fer documentals del National Geographic", recorda amb entusiasme. Així i tot, la seva carrera ha estat marcada pel món audiovisual. Després de treballar a Mollet TV, Vallès Visió i posar en marxa una productora de vídeo, va emprendre un nou camí creant un projecte d'integració audiovisual a l'escola, amb el qual va començar a treballar al Sant Gervasi, on es troba actualment.

La Bea recorda ara com a professora amb els seus alumnes aquella etapa "de molts nervis el primer dia i després relax absolut" i té clara una cosa: "Els estudiants que treuen les millors notes són nanos constants, que tenen un calendari establert i mai es deixen les coses per a l'últim moment".

I encara que són moltes les noies que destaquen per ser bones estudiants, també hi ha nois que deixen el llistó ben alt. És el cas del Xavi Blázquez, l'exestudiant de l'INS Mollet, va aconseguir una nota de 8,08 l'any 2003 que li va permetre fer el que desitjava, Enginyeria de Camins, Canals i Ponts, una carrera que l'ha fet voltar pel món "més del que em pensava", explica satisfet. El referent del Xavi a l'hora de triar la carrera va ser el seu pare i tot i que admet que es va prendre la Selectivitat una mica "a la lleugera, ja que la nota per accedir a la carrera era baixa", creu que el més important és "escollir el què t'agrada i no guiar-se per les promeses que et puguin fer".

Edicions locals