Adif licita les obres del desdoblament de la R3 entre Parets i la Garriga

Els treballs tenen un pressupost de 66 milions d'euros i s'hi sumen 8,4 en subministraments

Societat

Adif ha licitat aquest dilluns les obres del projecte de la via i l'electrificació del desdoblament del tram de la R3 entre Parets i la Garriga, de la línia de Barcelona-Puigcerdà. El pressupost és de 66.087.938 euros (IVA inclòs), una quantitat a la qual cal sumar 8.436.330 euros més en concepte de subministraments. El termini d'execució previst és de 25 mesos i l'actuació rebrà finançament dels fons de recuperació europeus Next Generation.

Adif l'ha descrit com una de les actuacions més rellevants incloses al Pla de Rodalies, ja que ha de millorar la línia R3, amb una elevada densitat de trànsit, i incrementar el servei entre Barcelona i la Garriga, absorbir més circulacions i reduir els temps de viatge. També augmentarà la fiabilitat i eficàcia de la línia, actualment una de les que pateix més incidències.

El desdoblament es farà en un tram de 17,1 quilòmetres, als termes municipals de Parets, Montmeló, Granollers, Canovelles, les Franqueses i la Garriga. Entre les principals obres que s'hi ha de fer, hi ha l'aixecament de la superestructura de la via actual i dels aparells de via, i la rectificació del traçat per a l'execució d'una nova plataforma sobre la qual es muntarà la nova via.

Pel que fa a les infraestructures, es faran 9 viaductes, 7 passos superiors i 9 passos inferiors, així com 5.304 metres de murs. De forma paral·lela, es faran nous drenatges transversals i obres civils de cunetes i col·lectors.

Respecte al sistema d'electrificació, es desmuntaran els actuals sistemes, s'executaran noves fonamentacions i el muntatge de pals de catenària, l'estesa de 25.110 metres de fil de contacte i la instal·lació d'altres elements d'aquest sistema.

Altres actuacions consistiran a fer noves instal·lacions ferroviàries de la plataforma i la reposició de servituds, camins i serveis afectats.

Precisament, ahir una de les primeres piulades a Twitter de la nova ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va ser per anunciar la licitació:

Paral·lelament, Adif segueix treballant amb les obres i projectes relacionats amb el desdoblament, com l'adequació de les instal·lacions i la millora de l'accessibilitat a les estacions de Parets, Granollers-Canovelles, les Franqueses i la Garriga, i la supressió de 5 passos a nivell –2 dels quals a Granollers–.

Edicions locals